Треньор номер 1 за 2009 година е Петър Лесов със 156 точки. Селекционерът на националния ни отбор по бокс бе с основна заслуга за световната титла на своя възпитаник Детелин Далаклиев.

"Благодаря на всички за оказаната чест. В това тежко време за българския спорт все пак имаме световна титла, дело на Детелин Далаклиев. Дано догодина имаме още по-голяма конкуренция, повече медали и по този начин на журналистите да бъде по-трудно да изберат наградените", каза Лесов.

На второ място остана селекционерът на националния ни отбор по волейбол Силвано Пранди със 147 точки. Италианецът бе начело на тима, който спечели бронзов медал от европейското първенство по волейбол тази година.

Пранди не бе на церемонията, но наградата му взе президентът на родната федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров. "Съжалявам, че Силвано не е тук, за да получи наградата си, която е огромно признание, огромен труд, който положи тази година. От негово име благодаря за високото отличие и бих искал да му пожелаем още успехи през новата година. Да пожелаем на Силвано нови поводи за радост от това, че води националния ни тим", каза босът на българския волейбол.

На трето място е треньорът на волейболния Тренто (Италия) - Радостин Стойчев (волейбол) с 63 точки. Неговата награда получи президентът на Тренто Диего Мосна, който бе на церемонията./БЛИЦ