Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Чавдар Арсов (25 г.) е републикански шампион по спортни шейни на улеи и естествени трасета. Завършил е Националната спортна академия, треньор, предстои му да защити дипломна работа. В спортната академия е издал помагало, пише учебник.  Отличен с грамота за принос за развитието на спортните шейни в България. Спечелил е над 40 медала, 2 купи и 102 грамоти. Но след скандал за участието му в конкурса „Мистър Гей” е изключен от българската федерация по спортни шейни и няма право да членува и в международната. След като конфликтът стигнал до правозащитните органи, шефът на федерацията Вергов заплашил Чавдар по телефона, че ще го пребие, псувал го на майка: „ - Ти ли, мръсно копеленце, циганин...“. Тогава Чавдар Арсов се изнесъл от България. 
 
- Чавдар, какъв е спортният ти път и защо напусна България?
- Аз съм на 25 години, когато започнах да тренирам спортни шейни, бях на 11 години. 14 години от живота ми минаха по пистите. Към Българска Федерация за шейни на улеи и естествени трасета имам 6 години стаж, като клубен треньор и 4 години, като национален треньор. Мнoгoкратен републикански шампион и победител за държавните купи. Отличен съм с грамота за принос за развитието на шейни-спорта в България. Имам 8-мо място на световно първенство и мнoгo пъти съм бил в топ-10 на световни и европейски първенства. А като треньор мои състезатели се класираха на 3-то място на ICE Cup в Италия на двуместна шейна. Сега съм в Лондон, асистент в счетоводна кантора и посещавам лекции по право в областта за защита на човешките права.
 
- По желание или по принуда заминахте в чужбина?
- Ами не е много по мое желание, а след уволнението ми от федерацията. Тук съм от 4 месеца. За сега безсрочно, докато се почувствам сигурен, че съм натрупал достатъчно познания за да се върна и да се изправя още по-уверено срещу хомофобите комуняги в България.
 
- При толкова много успехи като състезател и треньор афиширахте ли пред някого или по някакъв начин вашата сексуална ориентация?
- Личният ми живот не би трябвало да касае никoго. Аз съм професионален спортист с чувство за отговорност и професионализъм, а това е най-важното.
 
- Един ден обаче отивате на дискотека и се включвате в конкурс „Мистър Гей”. Очаквахте ли да се класирате или го направихте просто заради купона?!
- Не знам ако името на конкурса беше „Мистър Чеп” или „Мистър Сваляч”, дали щеше да има подобно отношение?! Аз участвах, забавлявах се. Ако днес също се провеждаше, пак бих се включил и участвал в него.
 
- Оказвате се в челната тройка, а после печелите и 1-во място за „Мистър Гей” за цяла България през 2009 година. Бяхте ли горд с това ваше постижение в конкурса?
- Спортната злоба е голямо нещо и е естествено да се гордея от поредното спечелено състезание.
 
- Предполагам успехите ви са ви окрилили и вие, като спортист, сте се устремили с желание към световния гей-конкурс в Осло през 2009 г. Готвехте ли се специално за него?
- Нищо специално, но каквото се изискаше от мен - го направих!... Аз нямах друга цел, освен да се класирам добре, защото представях държавата и влязох в челната десетка. Повечето участници използваха конкурса за светско събитие, наблегнаха на запознанствата. Аз си стоях в стаята.
 
- Не се ли притеснявахте от тези участия в конкурси „Мистър Гей” - че няма да се приемат добре от работодатели, колегите, родителите на децата?!
- Да, имах опасения. Но от друга страна сега за спорта шейни знаят 90% повече хора благодарение на хомофобските възгледи на управата на федерацията в България.
 
- Да, но за България това е нещо „нормално”. Така ваш колега намира снимки от участията ви в тези конкурси в един гей-сайт и ги занася направо на вашия шеф...
- Странното в случая, е че никoй не се замисли какво този мой колега е търсил в тези гей-сайтове, та чак е открил снимки от конкурса?! Аз притеснения нямам. Животът си е мой...
 
- Виждате обаче, че последиците вече са факт. Извикал ви е тогавашният шеф на Федерацията по шейни Георги Вергов и какво стана?
- Разговорът бе колкото безумен толкова и шокиращ: „Заради педерастките истории трябва да си изтеглиш документите!“ – това му бяха мотивите. Пошло и абсурдно.
 
- Мислите ли, че след като афиширахте гей-ориентацията си, в България ще можете спокойно да работите и да се развивате?
- Аз не афиширам каквото и да е било. Просто се боря срещу неправдата и хомофобските възгледи на подобни хора като Вергов в България. Иска ми се да вярвам, че хората ще спрат да гледат в паничката на съседа и ще се интересуват само от това дали си вършиш задълженията коректно. И това да е водещото. По-хубаво от собствената родина няма. Искам и вярвам, че ще се върна и ще работя в моята си страна много скоро!...
Светлана ТЕРЗИЕВА- СЕСИЛ/София – Лондон, специално за БЛИЦ