Полицията на Република Южна Африка е задържала трима млади зимбабвийци по подозрение в ограбване на ресторант и убийството на бившия световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория Кори Сандърс.

Представителят на полицията Тулани Нгубане заяви днес, че трима 20-годишни младежи от Зимбабве са били задържани по сигнал недалече от град Бритс в северо-източна провинция на ЮАР, където миналата събота бе застрелян Сандърс.

У тримата задържани са били открити ценности, приличащи на тези, които бяха откраднати в ресторанта: мобилен телефон, ключове от кола и дамска чантичка.

Бившият боксьор Кори Сандърс загина, прикривайки с тялото си 15-годишната си дъщеря Маринич от куршумите на въоръжените крадци, нахлули в ресторанта, където гостите се чествали 21-годишния рожден ден на племеник на бившия южноафрикански боксьор Сандерс.

"Той загина като герой, защото защищаваше своята дъщеря, когато започна стрелбата", разказа бившата съпруга на боксьора - Сунет, която също е била с тях в ресторанта на рождения ден.

Закривайки дъщеря си с тялото си, 46-годишният Кори Сандърс получи един куршум в корема и един куршум в ръката и след това почина в болницата. Това престъпление получи широк резонанс в ЮАР.

Кори Сандърс бе световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория на Световната боксова организация /СБО/ в годините 2003-2004, като спечели сензационно титлата, побеждавайки с нокаут във втория рунд украинеца Владимир Кличко.

След една година Виталий Кличко взе реванш за брат си, побеждавайки Сандърс с технически нокаут в 8-мия рунд. Кори Сандерс има на професионалния ринг 46 мача, има 31 победи с нокаут и само 4 загуби.

Братята Виталий и Владимир Кличко изразиха своите съболезнования във връзка с трагичната смърт на своя бивш съперник.