Алберто Контадор се измъчи доста днес, но в крайна сметка остава начело в генералното класиране на Колоездачната обиколка на Италия преди последния ден. Контадор не успя да издържи на атаката на съперниците си Фабио Ару и Микел Ланда на височината Коле деле Финестре, когато група от състезатели се сблъскаха и това го ощети.

Той стана жертва на сблъсък при последното спускане от последната височина преди финала, когато загуби и досега с двамата си основни претенденти в генералното класиране. Ару, който спечели 19-ия етап в петък, се оказа най-бърз и днес, след като изпревари канадеца Райдер Хеседал с 18 секунди. Неговото време е 5:12.25 часа. Но втората поредна етапна победа го доближи на 2 минути и 2 секунди от Контадор.

Съотборникът на Ару в отбора на Астана- Микел Ланда, запазва 3-ото си място в генералното класиране, изоставайки на 3:14 минути от 1-ото място преди утрешния равнинен етап до Милано. Въпреки че изостана, Контадор в нито един момент не изпадна в паника и в крайна сметка финишира 6-и, на 2:26 минути от Ару, в края на 199-километровия етап от Сен Венсан до Сестриере.

Ако спечели утре, Контадор ще стане първият колоездач, който прави дубъл Джиро/Тур дьо Франс след Марко Пантани през 1998-а година. Aру се откъсна начело на малка група колоездачи почти 2 километра преди финала, заложи на спринта си и си гарантира победата. След Хеседал на 3-о място остана колумбийският ветеран Роберто Уран, на 24 секунди от Ару. 4-и пък е Ланда с времето на Уран. В генералното класиране Контадор е с общо време 84:03.30 часа, пред Ару на 2.02 минути и Ланда на 3.14 минути. В генералното класиране българинът е 128-и с време 89:22.01 часа.