Единственият български плувец с два успешни маратона в открити води от най-трудните в света- Ocean 7 Цанко Цанков направи едночасова тренировка в океана тази сутрин. В района на прочутия плаж Менли , близо до Сидни Цанков проведе първото си занимание преди заминаването в Нова Зеландия, където през следващата седмица му предстои нов плувен маратон от веригата Ocean 7 в протока Кук.

Бургазлията ще атакува по официалните правила на Световната федерация- WOWSA дистанцията от 26 километра при температура на водата около 14 градуса по Целзий. Цанко Цанков и екипа му от два дни са в Сидни, Австралия , като състезателят използва времето за аклиматизация и тренировки.

„Разликата в часовото време спрямо България е девет часа и се налага да премина през тази аклиматизация постепенно. Избрахме да дойдем в Сидни, заради добрите условия и възможности за последни тренировки в открити води. Днес плувах един час и се чувствам отлично. Утре ми предстоят две занимания рано сутринта и в късния следобед. Ще сменим местата заради по-силни течения и вълни, които търся, за да се доближат максимално до ситуацията в Нова Зеландия и протока Кук. Искам да изкажа огромната си благодарност към част от нашите сънародници в Сидни, които ме трогнаха от сърце със срещата ни близо до емблематичната за града Опера. Организацията и атмосферата бяха страхотни и за пореден път се убеждавам, че всичко което правя има голям смисъл и значение, както за нашия спорт, така и за всички българи, които са извън страната ни . Те се радват и виждам щастието в очите им. В събота вечер сме поканени отново в голяма зала в Сидни в която ще прожектираме филма от успешното ми преплуване на маратона в САЩ от Санта Каталина до Лос Анджелис през миналата година. Всеки ден се чувам с нашия лодководач в Нова Зеландия и следим прогнозата за времето. Със сигурност след 4 април ще атакувам протока Кук в официален старт. За да бъде зачетен един такъв маратон в открити води трябва да има освен издадени документи за участие, така и съдии от местната федерация през цялото време на лодката. Сертификатите , които са валидни за Ocean 7 имат особености, които трябва да бъдат спазени, иначе се плува само за здраве и адреналин. Аз отивам да направя официално постижение и това е голямата ми цел. За това тренирам усилено през последните шест месеца в Черно море.“, каза Цанко Цанков.