Цветелина Кирилова - една от най-изявените ни лекоатлетки от близкото минало и рекордьор на България на 1000 метра в зала (2:40.15 мин.), организира международен крос "Кюстендил" съвместно с община Кюстендил. Събитието ще бъде на 25 март (събота) на площад "Велбъжд" в родния град на кондиционния треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Участниците ще премерят сили на 1000 метра и 10 километра. В еднокилометровата обиколка ще се включат много таланти на леката ни атлетика, включително от местния клуб СКЛА "Цвети Кирилова". Ще има класирания в отделните възрастови групи - 10-11 г., 12-13 г., под 16 г., под 18 г. и под 20 г. 

Гвоздеят на събитието ще бъде състезанието на 10 километра, в която ще се включат едни от най-класните български състезатели. Фаворит при дамите е Милица Мирчева. Националната рекордьорка в маратона при жените именно в Кюстендил ще направи генерална репетиция за Бостънския маратон, в който на 17 април ще преследва олимпийска квота за Игрите в Париж. 

"Радваме се, че Милица избра точно в нашия красив град да направи основната си тренировка преди да замине за Бостън, където й стискаме палци да завова квота за Олимпиадата в Париж. При мъжете също ще има класни участници - Мартин Балабанов, Мирослав Спасов, Иван Попов, Станислав Станков и др. Състезанието е за всички желаещи, няма значение дали са картотекирани във федерацията по лека атлетика или не са. Каня всички любители на бягането, а и не само, защото колкото повече хора спортуват и ги изкараме от домовете и офисите им, толкова по-здрава нация ще бъдем", коментира Цвети Кирилова пред БЛИЦ.

Тя е подготвила редица изненади за уважилите събитието на 25 март. Най-голямата е, че участниците са освободени от такса. 

Организаторите са подготвили солиден награден фонд, като различни суми ще бъдат раздадени за класиралите се от първо до шесто място в различните категории. 

Цвети Кирилова, която е полуфиналистка на 400 метра с препятствия от Олимпийските игри в Пекин и от световни първенства, съобщи още, че е поканила клубове от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. 

"Събитието ще е не само със състезателен характер, а ще бъде голям спортен празник. Подготвили сме много изненади, ще има и музикално оформление. Освен паричните награди за призьорите, ще раздаваме купи, медали, тениски. Правя го най-вече заради децата на Кюстендил. Празникът за мен на 25 март ще бъде троен - дъщеря ми Явора Кръстева става на 12 години на този ден. Заедно с батко си Емил вече имат шампионски титли при юношите в леката атлетика. Развиват се отлично и се надявам да надминат успехите ми. На 25 март също така правя 10 години, откакто работя с гимнастичките, а и се навършват 20 години от рекорда ми на 1000 метра в зала, който не е подобрен до ден-днешен", разказа още Кирилова, която помогна на ансамбъла ни по художествена гимнастика да завоюва бронз на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 г. 

"Ще бъда страхотен празник, каня всички желаещи да присъстват", добави многократната национална и балканска шампионка в леката атлетика Цвети Кирилова.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

 

Община Кюстендил и СК по лека атлетика „Цвети Кирилова“ - Кюстендил, имат удоволствието да поканят всички желаещи да...

Публикувахте от СКЛА "Цвети Кирилова" - Кюстендил в Сряда, 15 март 2023 г.