Защо един от приоритетите на ефбет е спонсорирането на български спорт? Няма ли конфликт на интереси зад подобна практика? Вижте повече за мотивацията, която кара собствениците на компанията, да отделят огромни суми всяка година за финансиране на родните отбори.

Какви средства се отделят на годишна база за спорт от Цеките
Братята Боян и Цветомир Найденови – Цеките са най-големият частен спонсор на спорта у нас. Всяка година бюджетът, който те отделят за различни спонсорства, е 25 милиона лева.

Как се е стигнало до толкова мащабна спонсорска дейност? Цветомир Найденов, който е и изпълнителен директор на efbet, разказва, че в началото, когато са започнали с толкова широко финансиране на отбори, са били единствените от своя бранш в България. Но това, според бизнесмена, е най-добрият начин да рекламират бранда и услугите си, тъй като именно спортните запалянковци са и най-правилната целева група, която се интересува от бетинг платформи. Световният опит го доказва. А фактът, че в последствие доста от конкурентите им и в България са ги последвали, говори, че пътеката, която прокарват, води в правилната посока.

А дали няма конфликт на интереси? Не би ли могла платформа за спортни залози да повлияе на резултатите от мачовете на отбори, които финансира? Боян Найденов изтъква факта, че откакто спонсорират не един и два, а многобройни отбори у нас, включително и цялата първа лига, която до 2021 се нарича ефбет лига, нивото на българския футбол като цяло се покачва. Именно доброто финансиране осигурява по-високо качество, което води до по-конкурентни отбори и по-оспорвани двубои. А за всеки букмейкър е важно срещите да са оспорвани, за да привличат интереса на феновете и потребителите в бетинг платформите. Боян и Цветомир Найденови се надяват още повече фирми да се насочат към спонсорската дейност.

За кои клубове се предназначени тези средства
- Футбол:
Най-голямото перо от бюджета на efbet за спорт отива за футбола. 142 отбора от всички нива на първенството ползват финансиране под някаква форма. В ефбет лига това са Лудогорец, Локомотив – Пловдив, Витоша, Дунав, Берое, Арда. Във Втора лига сред тимовете, които подкрепят Цеките са ЦСКА 1948, Локомотив – София, Монтана, Спартак – Плевен и др. В трета също има доста клубове, зад които застава компанията: Велбъжд - Кюстендил, Свиленград, Миньор – Перник, Беласица и др. Десетки са и аматьорските тимове от регионалните групи, които ползват подкрепа от Цветомир и Боян Найденови;

- Волейбол:
Efbet е спонсор на Българската федерация по волейбол, на националния волейболен тим и на много клубни (Славия, ЦСКА, Монтана, Левски, Марек);

- Баскетбол:
 И тук се работи както с Федерацията, на която марката е генерален спонсор, така и с няколко отбори, сред които 

- Бокс:
Компанията на Цеките е генерален спонсор и на Българската федерация по бокс. Съвместно с нея провежда Националната боксова ефбет лига – най-мащабния турнир в този спорт у нас;

- Индивидуални спортисти: 
Efbet е финансов благодетел и на немалко индивидуални състезатели, като например най-добрият у нас в кану-каяка - Мирослав Кирчев.