На 28 и 29 септември в София ще се проведе десетият юбилеен международен турнир по голбал. Това е единственият колективен параолимпийски спорт за слепи.
Организаторите му Ели Станишева и д-р Иван Янев от спортен клуб за хора с увреждания "Витоша" споделиха колко трудно е да се организира подобно събитие без финансовата подкрепа на държавата и общината. Според Станишева държавният апарат е муден и трудно приема хората с увреждания и техните проблеми.
Единствените благодетели на "Витоша" са Минчо Коралски от Агенцията за хора с увреждания, Петко Горанов от Софийския университет и Илия Лалов, председател на Българската Параолимпийска Асоциация. В България се намира и Робърт Харт, холандски голбален съдия, който идва у нас за четвърти път и помага с обучението на младите кадри. Въпреки трудностите, нашите голбалисти са най-добрите на Балканите и се представят изключително добре на европейските турнири. Тази година ще ни гостуват много чуждестранни отбори, включително и от Иран. Проблем е възникнал с гръцкия клуб "Ифестос", който е отказал да участва, ако не бъде променено името на македонския национален отбор. Така вместо Македония тимът ще бъде вписан като Бивша Югославска република Македония. От гръцкото посолство са доволни, но не се знае как ще реагират македонците и дали ще останат. Откриването на турнира е утре от 9:00 часа в баскетболната зала на националния стадион "Васил Левски". Организаторите се надяват да има голяма посещаемост, желаят да запознаят обикновените хора с този наистина интересен спорт и да допринесат за развитието му.
ДИМИТЪР ПАРАШКЕВОВ