Правителството на Турция ще инвестира 19,2 милиарда долара заради Олимпиадата през 2020 година. Те ще бъдат използвани за реализирането на инфраструктурни проекти в Истанбул.

Комисията около кандидатурата обяви, че плановете й включват разширяване на линиите на метрото и железниците, както и изграждане на железопътен тунел и тунел за автомобили, свързващи европейската и азиатската части на Истанбул.

АП отбелязва, че изявлението на истанбулската комисия е направено на третия ден от четиридневното посещение на делегация на Комисията за оценка на градовете-кандидати към Международния Олимпийски комитет (МОК).

Повечето спортисти ще могат да стигат от хотелите, в които са настанени, до стадионите за не повече от 30 минути. Планираният бюджет на Истанбул за реализирането на инфраструктурни проекти по повод Олимпийските игри възлиза на 19,2 милиарда долара - десет пъти повече от бюджета на другия кандидат за домакин - Мадрид (1,9 милиарда долара). Бюджетът е много по-голям и от планирания бюджет на третия кандидат - Токио (4,9 милиарда долара).

ДПА информира, че броят на хотелските стаи в Истанбул се очаква да се увеличи почти двойно - до 100 000, в случай че Турция стане домакин на Олимпиадата през 2020 г. Комисията на МОК ще посети Япония и Мадрид през април.