На 64 години почина един от най-големите биатлонисти и треньори в този спорт в историята на България Юри Митев. Той дълго време се бори с коварна болест. Тъжната вест съобщиха от родната федерация по биатлон.

Юри Митев е роден на 6 февруари 1958 г. в село Стамболово община Ихтиман. В спортната си кариера има участие на две олимпиади и две световни първенства. Заедно с Владимир Величков участват на Игрите в Лейк Плесид и Сараево. Те са първите ни биатлонисти на олимпиади.

През сезон 1981/1982 Митев завършва на 24-о място в генералното класиране за световната купа, а най-доброто му класиране е осмо място на спринта в Лахти. Двете му световни са в Минск през 1982 г. и в Осло през 1986 г.

В дългогодишната си треньорска кариера той бе национален селекционер при мъжете при Христо Воденичаров, Спас Златев, Красимир Виденов и Бойко Попов. По-късно става старши треньор и на жените с водещи състезателки Емилия Йорданова и Десислава Стоянова.

Митев е един от основателите на турския биатлон, където работи години наред. 

Поклонението ще бъде утре (петък) в 11 часа на гробищния парк в село Стамболов, община Ихтиман. 

Българска федерация по биатлон изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Юри Митев. Поклон пред паметта му!

Екипът на БЛИЦ също изказва искрени съболезнования на семейството на Юри Митев.