Внезапно почина Пенчо Цанев - бивш борец на ЦСКА и бивш собственик на несъществуващите вече футболни клубове Олимпик (Твърдица) и Олимпик (Сливен). Заслужилият си през годините прякора Шампиона си отиде от този свят на 58-годишна възраст, а във вторник (19 октомври) покрусените му близки и приятели го изпратиха в последния му земен път в любимата му Твърдица.

Навремето Пенчо Цанев направи много за футбола в китното подбалканско градче. Той е бивш състезател в свободната борба от някогашния ЦСКА и Олимпийски надежди. Печелил е шампионски титли. Винаги е показвал колко много обича любимия си ЦСКА. "Армеец" до дъното на душата си.

Приятелите на Шампиона с интерес са слушали през годините вълнуващите му разкази за най-различни преживявания, включително и за спарингите му с aмериканския милионер Джон Дюпон. Покойният богаташ през 90-те години спонсорираше българската борба и по-специално легендата Валентин Йорданов.

Пенчо Цанев има две дъщери - Зорница и Ивайла, както и син Цветомир, който върви успешно по неговите стъпки. Младият нападател е футболист на ЦСКА 1948, след като няколко години вкарваше гол след гол в школата на ЦСКА. 

"Възхищавах се на нестандартните му хрумвания, на мисленето му против всякаква логика и на убедеността му в успеха на всяка нова идея. Вероятно за мнозина ще си остане противоречив, но за мен си е ПЦШ (Пенчо Цанев Шампиона)! Той беше човек, държащ на думата си и на честта! Не познавам друг с такъв характер и поведение. Затова ще плача без да ме е срам", написа във "Фейсбук" един от приятелите му - Милен Минев.   

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"За него Твърдица беше над всичко, за него Твърдичанин беше пред всички! Пенчо Цанев беше последният от всички ни, който живееше с тази кауза - запомнете го от мен! Каквото и да са ви разправяли, каквото и да сте чували! Легенди много, Човекът си отиде! Твърде много сълзи и хриптящи от плач гласове днес по телефоните доказват тази моя убеденост! Сбогом, приятелю, сбогом, Твърдичанино! Сигурен съм, че с твоя дар ще те запомнят всички, ще си редом до Оня и ще ни помагаш оттам! Знам, че ще дадеш знак от отвъдното! За тук, за този свят - Сбогом! Там дано сме в едно измерение! Обичам те!", добавя Минев. 

Поклон! Мир на душата му!

Екипът на БЛИЦ изказва искрени съболезнования към близките на Пенчо Цанев!