Двамата най-успешни български щангисти през последните десет години Иван Марков и Ивайло Филев няма да участват на световното първенство в Анахайм (САЩ). Надпреварата ще се проведе от 27 ноември до 5 декември. Ветераните не влизат в плановете на националния селекционер Иван Иванов.

"Иван Марков все още се възстановява от операция на коляното", коментира пред "България днес" старши треньорът на представителния тим. "Дълго време не тренираше. Вече е с отбора, но няма да е готов. Тежестите, с които работи, са много малки. Говорих и с Ивайло Филев. Той не се е отказал, но вероятно ще се опита да се завърне за европейското първенство догодина. Това е целта и пред Марков", добави Иван Иванов.

Филев е европейски шампион от Тирана през 2013-а. Той има и бронзов медал от световното първенство в Чангмей (Тайл) през 2007-а. Марков има два сребърни медала в двубоя от мондиалите през 2013 и 2014. Той спечели и европейската титла преди три години. За последно Марков вдига на Евро 2017, но записа нула. На състезанието талантливия бургазлия имаше проблеми с контузия, но въпреки това реши да участва.

"Засега подготовката върви по план. Щангистите са здрави, но не можем отсега да прогнозираме резултати или медали. Още не са излезли заявките на конкуренцията", обясни предпазливо Иван Иванов. "Със сигурност няма да имаме пълен отбор. Ще работим с тези, които бяха на европейското първенство през тази година", добави треньорът.

Васил Господинов (105 кг) спечели сребърен медал в двубоя от шампионата на Стария континент през 2017-а в Сплит (Хър). Стилян Грозев (62 кг) остана трети в изтласкването.

Все още не е окончателно изяснена ситуацията около прословутата глоба, която Международната федерация по вдигане на тежести иска от България за последния допинг скандал с наше участие през 2015 г. Спортният арбитражен съд в Лозана вече веднъж присъди за нашата страна. Въпреки това преди месец руската агенция ТАСС обяви, че отново сме наказани за 12 месеца, защото не сме платили санкция от $500 000.

"Това е работа на адвокатите", коментира Иван Иванов.