ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Украйна е подписала изключително важен документ по време на проведения вчера руски ракетен удар. При него бяха използвани десетки ракети, включително и от хиперзвуковите „Кинжал“.

Всички спортни федерации, управляващи олимпийски спортове, са провели заседание, на което е подписан документ срещу решението на МОК да опита да възстанови правото на участие на руски и беларуски спортисти на международни състезания, но с неутрален статут.

Украинците са определели като възмутително намерението на Международния олимпийски комитет. Освен това е изразена твърдата позиция, че спортистите на Русия и Беларус трябва да загубят правото си да участват на международни състезания до края на военната агресия на територията на Украйна.

Срещата за подписването на документа се е провела в часовете на ракетните удари. Тя се е състояла в сградата на Националния олимпийски комитет на Украйна в Киев.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Подписаният документ отразява обединената позиция на всички федерация на олимпийски спортове в Украйна. Това единна позиция на цялото олимпийско движение в нашата страна срещу намерението да се възстанови правото на руски и беларуски спортисти да участват на международни състезания“, обяви спортният министър на страната Вадим Гутсайт, който е и президент на Националния олимпийски комитет на Украйна.

„Спортистите от двете държави са ярък пример за начина, по който политиката се адаптира към ситуациите. Още повече, че голяма част от членовете на олимпийските отбори на Русия и Украйна имат армейски чинове“, допълни Гутсайт.

Подписаният в Украйна документи идва броени дни, след като 35 държави, включително и домакинът на олимпийските игри през 2024 г. Франция, излязоха с колективно изявления относно притеснението си за участие на руски и беларуски спортисти на международни състезания.

„Украинските атлети бяха принудени да заминат в чужбина, тъй като нямат възможност да се подготвят на територията на страната. За много от нас войната донесе лична болка със загубата на наши близки, роднини и приятели. Повече от 250 спортисти загинаха и никога няма да имат възможността да се състезават срещу своите колеги от целия свят. В същото време спортисти от Русия и Беларус тренират при най-добрите условия и за сметка да двете държави-агресорки, а в същото време са част от политиката на своите страни, подкрепят военните действия в Украйна и използват маската на неутралитета, за да избегнат забраната за участие на международни състезания, която ще бъде свалена веднага след края на войната“, пише в подписания документ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК