Ултрамаратон стартира тази вечер от площада в Асеновград. Началото е от 18:00 часа, а 280 състезатели от страната и чужбина ще застанат на старта. Дължината на трасето тази година е увеличено от 130 на 160 км, предизвикателствата са много.

Маршрутът е към местността Високата пеш, оттам към хижа "Гонда вода"- хижа "Безово"- връх Червената стена, през стария римски мост до село Югово, оттам към хижа " Пашалийца", село Павелско, село Малево до село Орехово.

Оттам маратонците ще поемат през каньона при Цирикова църква към Чудните мостове. Трасето следва стария римски път в близост до връх Голям Персенк, през местността Мизар Гидик и пак по римския път до хижа "Персенк".

Следват Митницата - село Орехово, Бяла черква и връх Баба, а на 150 км от старта се пресича Лясковската река без мост. Финалът е пак в Асеновград. Маршрутът на "Персенк Ултра" е оценен с 6 точки за трудност на трасето и е квалификация за световното първенство във Франция догодина. Освен ултрамаратонът на 160 км, има още две опции- "Орехово Ултра" на 50 км и "Диво прасе Ултра" на 110 км.

Стартът на двете дистанции ще бъде в Орехово на 20 август от 10 ч. Там е и финалът на двете състезания. 13 подкрепителни пункта има по трасето на ултрамаратона, за участниците ще се грижат над 200 доброволци.
Награждаването на победителите ще бъде в неделя, 21 август, от 14 часа на пл. "Академик Николай Хайтов" в Асеновград.