"Приятели, за съжаление, поради допълнителното усложняване на обстановката, свързана с COVID-19 в България, ултрамаратон Пирин Ултра 2020 се отменя. Toва обявиха преди минути организаторите на голямото събитие "XCoSports Bulgaria".

"Ефектът върху състезанието е голям - както по отношение на записванията и спонсорите, така и по отношение на пътуванията и безопасното провеждане на събитието. Всички регистрации се преместват за изданието през 2021 г. Участниците, които имат резервирано настаняване и трансфер през системата на Basecamp Tours, могат да изберат: да им бъдат възстановени платените суми или да бъдат прехвърлени за изданието през 2021. Бъдете здрави! Надяваме се да се видим през 2021!", се казва още в съобщението на организаторите.

Пирин Ултра е планински ултрамаратон, който се провежда в сърцето на Национален парк Пирин. Паркът е част от световното наследство на Юнеско и освен изключително подходящ терен за планинско бягане, разкрива пред състезатели, планинари и туристи спиращи дъха гледки. Първото издание на състезанието се провежда през септември 2016 г. Три години след това, Пирин Ултра е вече част от Световните серии по скайрънинг. През 2018 стартът на късата дистанция – 66 км, беше част от календара на Skyrunner® World Series. 

През 2019 г. състезанието вече беше с три трасета, като отново дистанцията на 66 км бе част от Световните серии по скайрънинг, а третото попълнение бе трасе с дължина 38 км. Родните представители Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова се представиха блестящо миналата година, когато завоюваха третите места