Великият шампион в сумото – йокодзуна Асашорю ще е сред гостите на европейската олимпийска квалификация по борба. Надпреварата ще се проведе в петък, събота и неделя в зала "Арена Армеец". Легендарният Асашорю пристига у нас като вицепрезидент и спонсор на монголската федерация по борба.

Оттеглилият се от спорта велик шампион преди време се е изправял в редица схватки срещу българския сумист Калоян Махлянов-Котоошу.

Монголецът Асашорю, чието истинско име е Долгорсурен Дагвадорж, дебютира на дохиото през 1999 г. и бързо се издигна, за да стане едва третият в историята на спорта Велик шампион чужденец.

Неговото поведение извън ринга често е било обект на критика от ръководителите на сумото, противниците му и пресата. През 2007 г. той бе наказан за два турнира, след като пропусна състезание заради контузия, а по-късно се оказа, че е играл футбол в Монголия.

"Ще имаме възможност да видим елита на европейската и световната борба. Състезанието е рядко виждано, защото една загуба прекратява всякакви мечти и надежди. Точно това го право по-силно от олимпийските игри чисто технически, но не и от емоционална гледна точка. Ние имаме сериозни шансове тук, но те трябва да бъдат изразени в агресивна и концентрирана борба. За нас е важно залата да бъде пълна", заяви президентът на Европейската централа Цено Ценов.

Специални гости на турнира ще бъдат президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети, както и генсекът на ФИЛА Мишел Дюсон. Последният ще бъде технически делегат и ще даде оценка на организацията от страна на българска федерация по борба, която догодина ще приеме световното първенство за юноши и девойки.

Входът за олимпийската квалификация ще бъде свободен и Българска федерация по борба се надява да привлече възможно повече зрители, които да подкрепят родните национали по пътя им към олимпийските игри. Пропуските се раздават свободно на касите на зала "Арена Армеец", където ще бъде проведено състезанието, както и на билетния център на НДК.

Състезанието ще започне в петък от 14 часа с елиминации в шест категории от свободния стил.

"За първи път организираме турнир на четири тепиха, като на тях всеки ден ще се борят състезатели от шест категории. И трите дни ще бъде така. Надявам се всичко да бъде нормално и да се представим успешно", заяви генералният секретар на Българска федерация по борба Валентин Савов.