Първа копка на строителството на мултифункционалната спортна зала в Троян направи служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева. Тя съобщи, че държавата ще отпусне 500 хиляди лева за изграждането на съоръжението, което се строи със средства от общинския бюджет и с кредит.

„Това е смело и отговорно решение към жителите на община Троян. Знаем колко е трудно да вземеш такова решение, защото средствата никога не достигат. Залата ще се строи с кредит, което означава усилия от страна на ръководството на общината, на целия екип да работят така, че да могат да изплащат задължението към банковата институция и затова държавата трябва да го подкрепи“, каза още Лечева пред журналисти.

По думите й не е важно само да печелиш медали, но в свободното време да упражняваш някакъв вид спорт, защото това дава много възможности за бъдеща и успешна реализация на всеки млад човек. Успоредно с образованието и спортът дава много шансове, посочи още спортният министър. 

„Масовият спорт означава здраве за нашите деца. Той идва, когато се осигури достъпна инфраструктура и възможности да създадем трайни навици на децата ни да спортуват всеки ден“, добави спортният министър.

На откриването на строителната площадка кметът на община Троян Донка Михайлова каза, че за троянци изграждането на тази спортна зала е сбъдната мечта. „Спортната база ни отесня, защото Троян има 27 спортни клуба, от които 25 лицензирани. Всеки трети ученик спортува активно в лицензиран спортен клуб под ръководството на професионално подготвени треньори“, добави Михайлова.  По думите й това е резултат от последователната общинска политика, която залага на развитие на масовия детско-юношески спорт с разбирането, че елитното спортно майсторство идва само тогава, когато спортът е масов.

Проектът за многофункционална спортна зала предвижда изграждане на двуетажна сграда с разположени в нея основна зала за провеждане на мероприятия (спортни, културни и др.), с капацитет 618 места, обслужващи помещения, съблекални, фитнес зала, зала за източни бойни изкуства, самбо, борба и бокс, зала с работилница и склад за колоездачи, складови помещения, санитарни възли, котелно и др. Осигурени са два вход- изхода за автомобили и са предвидени общо 77 паркоместа.

Строителство на залата струва около 5,5 милиона лева. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи  е 18 месеца.

Сред гостите бе Георги Глушков, председател на Българската федерация по баскетбол, представители на спортните клубове в Троян, както и други официални гости.