Веселин Топалов постигна втора победа над украинеца Василий Иванчук в тазгодишното издание на престижния турнир М-Тел Мастърс. Българският гросмайстор спечели с белите фигури на 81-ия ход в партия от деветия (предпоследен) кръг на надпреварата. В другите партии Магнус Карлсен победи Юе Ван, а Алексей Широв и Лейниер Домингеш си стиснаха ръцете на реми.

Кръг преди края на М-Тел Мастърс 2009 Веселин Топалов е на 0,5 точки от върха, заеман в момента от 18-годишния норвежец Магнус Карлсен. Утре българинът играе с черните фигури срещу китаеца Юе Ван.

Ако след съботния ден на първото място са двама състезатели, победителят в турнира ще бъде определен с тайбрек. В него се срещат първите двама в крайното класиране (по точки или по допълнителните показатели) в мач от 2 партии при контрола: 15 минути на състезател плюс добавка от 3 секунди на ход. В случай на равенство ще се играят нови 2 блиц партии при контрола: 5 минути на състезател плюс добавка от 3 секунди на ход. При ново равенство ще се играе 1 последна партия (т.н. "внезапна смърт") при контрола 6 минути на състезателя с белите фигури и 4 минути на играещия с черните фигури. В този случай на играещия с белите ще бъде необходима единствено победа за да бъде победител в турнира, докато на играещия с черните е достатъчно и реми.

Класирането към момента:
1.Магнус Карлсен (Норвегия) - 6 точки
2.Алексей Широв (Испания) - 5,5
Веселин Топалов - 5,5
4.Юе Ван (Китай) - 4
Лейниер Домингеш (Куба) - 4
6.Василий Иванчук (Украйна) - 2