ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Русия получи унизително предложение от страна на придобиващия все по-голяма популярност кмет на Париж Ан Идалго. Тя рязко промени позицията си относно предложението на МОК руски и беларуски спортисти да участват на олимпийските игри във френската столица през 2024 г. под неутрален флаг.

Само преди месец тя подкрепи позицията на Международния олимпийски комитет, но сега беше категорична, че подобно участие е неприемливо докато над украинските градове се сипят руските бомби. Тя дори постави условие, при което може да бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата. Те може да участват единствено като част от отбор на бежанци.

„Докато Русия продължава войната в Украйна, аз не искам да има руска делегация на олимпийските игри в Париж. Не виждам как представители на двете държави ще преминат на парада по откриването, докато техните бомби продължават да сеят смърт на украинска територия“, заяви Идалго пред „Екип“.

„Такова нещо като неутрален флаг не съществува. Единственият шанс, който виждам за участие на руски спортисти на Олимпиадата, е свързан с тяхното представяне като отбор на бежанци, които публично са порицали Владимир Путин и неговата политика на агресия“, допълни кметът на Париж.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

Както е известно, след изразеното намерение на МОК да допусне руснаци и беларуси на олимпийските игри под неутрален флаг, украинският министър на спорта Вадим Гутцайт обяви, че страна му ще бойкотира Париж 2024 и призова други страни да направят същото.

Полша, Литва, Латвия и Естония вече потвърдиха намерението си да бойкотират олимпийските игри. Вчера в МОК е получено официално писмо от олимипйските и параолимпийските комитети на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия, които също се противопоставят на участието на спортисти от Русия и Беларус в Париж.

В същото време министърът на спорта и вицепремиер на Австрия Вернер Коглер изрази позицията, с която критикува решението на МОК относно руските и беларуските спортисти.

„Напълно неприемливо е украинските спортисти да се съревновават с руснаци и беларуси все едно нищо не се случва. Как това ще бъде едно спокойно съревнование за медали. Докато Русия продължава да нарушава международните закони, ще трябва да понася последствията на санкциите във всяко едно естество“, заяви Коглер пред „Дер Стандард“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК