Българската федерация по водна топка (БФВТ) има големи шансове скоро да приключи краткото си "изгнание" извън европейската централа (ЛЕН). За неплатена глоба от 15 000 евро от недовършено участие в евроквалификацията през 2012 г. за мъже родната водна топка бе извадена от проявите на ЛЕН. А участието бе прекратено като БФВТ не получи обещани от държавата пари за въпросното състезание.

Скоро глобата ще бъде платена, а БФВТ ще заяви два национални отбора за евроквалификациите през 2015-а - за юноши и за девойки. И ще поиска домакинството на един от турнирите, пише "Труд". Така проблемите на БФВТ, а оттам и на водната топка у нас, в която картотекираните състезатели са 1000 и се гордее с две олимпийски участия, са на път да бъдат решени.

Централата бе последната без договор с министерството за финансиране за 2014 г. Това до дни ще е факт и се случва с решителната намеса на спортния министър Евгения Раданова. Досега през годината БФВТ проведе първенствата в 5 мъжки и 2 женски възрасти с подкрепата на 20-те си клуба и със собствени средства.

"Министър Раданова като човек от спорта бързо вникна в сериозния ни проблем и ни подкрепи - каза Алексей Лащилин, президент на БФВТ. - Трудностите бяха генерирани от предишни административни недоглеждания в спортното министерство и последвало явно нежелание да се поправят бюрократичните грешки в ущърб на спорта."