В края на годината традиционно ви представяме успехите и провалите на българския спорт. Екипът на агенция БЛИЦ припомня на своите читатели върховете на нашите спортисти през отиващата си 2011 г. Успехите, златните медали и световните титли не са никак малко на фона на кризата в целия ни спорт.

ЯНУАРИ
2011 година започна с блестящото представяне на Владимир Зографски. Талантливият състезател в ски скока стана световен шампион за юноши в Естония. Дечко Овчаров го последва и стана световен първенец на копие при спортистите с увреждания на турнира в Нова Зеландия. Той постави и национален рекорд. На същите игри за спортисти с увреждания Стела Енева завоюва два сребърни медала на гюле (с национален рекорд) и диск.

3_19.jpg

ФЕВРУАРИ
Биатлонистът Красимир Анев спечели сребърен и бронзов медал от европейското първенство в биатлона. За първи път от години насам мъжкият биатлон на България започна да се представя по-добре от жените. Отново през февруари Тервел Пулев спечели турнира “Странджа”. В последните дни на февруари българските състезатели по таекуон-до версия ITF направиха фурор на европейското първенство в Талин (Естония). Нашите завоюваха общо 7 златни медала (Албена Манчева – 2, Недялка Бачева, Лилия Дукова, Станислав Арабаджийски, Дюк Нуамеруе, Николай Кехаиов), спечелиха първото място в отборната класация при мъжете и жените. Волейболистите на ЦСКА стигна полуфинал във втория по сила евротурнир – Купата на ЦЕВ. “Червените” обаче преклониха глава пред полския Закса и не успяха да играят на финал.

МАРТ
Сравнително успешно представяне на борците ни на Европейското първенство в Дортмунд (Германия). Ивайло Ангелов спечели сребърен медал в класическия стил, Тайбе Юсеин завоюва също сребро, а Леонид Базан остана втори при свободняците. В края на март една от най-красивите български спортистки Александра Жекова ни зарадва с две поредни победи в стартове за Световната купа. Сани отвя конкуренцията в сноубордъркроса в курорта Ароса (Швейцария). Президентът на БФС Борислав Михайлов беше избран за член на Изпълкома на УЕФА. Несъмнено голям успех за българския футбол, но в частност най-вече за Боби Михайлов. Футболът в България през цялата година продължи да се срива. През март баскетболният Лукойл Академик спечели Купата на България, след като победи “Левски” на финала с 81:80. В последните дни на месеца мъжкият волейболен тим на ЦСКА триумфира с Купата на България след победа на финала над Пирин Балканстрой.

4_10.jpg

АПРИЛ
Ружди Ружди грабна два златни медала от световното първенство за младежи за спортисти с увреждания. Той премаза конкуренцията в дисциплините диск и гюле, а в края на годината заслужено получи статуетката за най-добър спортист с увреждания на България. От април започна възходът на художествената гимнастика и треньорката Илиана Раева. Ансамбълът спечели 2 златни медала, един от които в многобоя, на турнира от Световната купа в Каламата (Гърция). Силвия Митева грабна златото на бухалки. Волейболният ЦСКА стана шампион на България за 29-и път, след като се справи на финала с Пирин Балканстрой.

МАЙ
Вратарят на националния ни отбор Николай Михайлов спечели Купата на Холандия с Твенте, след като на финала победиха Аякс. Виктор Балабанов стана европейски шампион по канадска борба в Анталия (Турция), а Красимир Костадинов грабна също злато в категория до 100 килограма. През същия месец България стигна европейския връх в културизма. Константин Паскалев стана абсолютен европейски шампион по бодибилдинг и фитнес на турнира в София. В края на месец май футболната ни звезда Димитър Бербатов стана голмайстор на Висшата лига в Англия. Митко наниза 20 гола за Манчестър Юнайтед и раздели приза с Карлос Тевес. Бербо стана шампион с “червените дяволи”. Литекс стана за втори пореден и общо четвърти път в историята си шампион на България. ЦСКА спечели купата на България, след като надигра Славия на финала с 1:0. Баскетболният Лукойл Академик стана за девети пореден път шампион.

untitled11.jpg

ЮНИ
Тервел Пулев завоюва сребърен медал от европейското първенство по бокс в Анкара (Турция). Чаровната Ивет Лалова отново демонстрира класа. Красивата българка спечели старта на 100 метра от Диамантената лига в Осло (Норвегия). За първи път българин се поздрави с победа в престижния турнир. Пак през юни Ваня Стамболова спечели турнир в Мароко с национален рекорд на 400 метра с препятствия, а Ружди Ружди взе два златни медала от европейското първенство за хора с увреждания. В края на юни Цветана Пиронкова стигна до четвъртфинал на “Уимбълдън”, но загуби от Петра Квитова. Пловдивчанката не успя да повтори доброто си постижение и полуфинала от 2010-а.

ЮЛИ
В разгара на лятото Петър Стойчев нажежи страстите до червено. Най-добрият български плувец в последните години стана световен шампион в открити води на 25 километра в Шанхай (Китай). Преди това Петьо вече беше спечелил 11-ата си поредна Световна купа. Нина Рангелова направи няколко подобрения на националния рекорд в плуването. Българката постави ново постижение на 200 и 400 метра свободен стил на световното първенство в Шанхай. В последните дни на юли ЦСКА спечели Суперкупата на България, след като победи шампиона Литекс с 3:1.

untitled7.jpg

АВГУСТ
София и новата зала “Арена Армеец” приеха турнир от Световната купа по художествена гимнастика. Момичетата на Илиана Раева спечелиха 2 златни медала (в многобоя и на 2 обръча и 3 ленти). Силвия Митева спечели 5 сребърни медала на различните уреди.

untitled1_3.jpg

СЕПТЕМВРИ
На първия ден от месеца националният отбор на България по баскетбол записа историческа първа победа на европейско първенство от 1989 година насам. Нашите с треньор Росен Барчовски биха Белгия. След това българите записаха още една победа – срещу Грузия, но не успяха да прескочат групата. Станка Златева стана световна шампионка за пети път в кариерата си на турнира в Баку (Азербайджан). Елис Гури също грабна световната титла, а Радослав Великов остана със сребърен медал. Септември се оказа световен месец за България. Гимнастичките ни завоюваха златен медал от световното първенство в Монпелие (Франция) на 2 обръча и 3 ленти. На същия турнир взеха и бронз в многобоя.

9_2.jpg

ОКТОМВРИ
Страхотен успех за най-добрия ни боксьор сред професионалистите Кубрат Пулев. Кобрата разтресе ринга в немския град Лудвигсбург, след като надигра американец и спечели Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация. Първа титла при свръхтежките за българския бокс.

НОЕМВРИ
Възходът на културиста Константин Паскалев продължи и през ноември той стъпи на световния връх. В Естония (Талин) Паскалев стана абсолютен световен шампион по бодибилдинг и фитнес. Добрите резултати на страната ни в бойните спортове продължи и в самбото. Росен Димитров стана световен шампион по бойно самбо във Вилнюс (Литва), където златни медали спечелиха в различните категории още Мартин Маринков, Марко Косев и Калина Стефанова.

ДЕКЕМВРИ
През декември дойде ред на анкети, гласуване и награди. Станка Златева стана спортист за 2011 година за втори пореден и общо трети път в кариерата си. Личният й наставник Симеон Щерев беше избран за №1 при треньорите. Странно, но Петър Стойчев остана на второ място при спортистите, въпреки че беше избран за №3 в анкетата “Спортист на Балканите”. В средата на месеца в България пристигна легендата в снукъра Рони О`Съливан, който подлуди стотици фенове на играта. Николай Михайлов стана футболист на годината, нарушавайки хегемонията на Димитър Бербатов, който остана на трето място в анкетата. Няколко дни след церемонията Митко отново доказа какво може на терена и заби хеттрик във вратата на Уигън./БЛИЦ

3_8.jpg