Безопасното провеждане на Летните олимпийски игри в Токио, предвид продължаващата пандемия от коронавирус в световен мащаб, е невъзможно. Това обявиха от Съюза на лекарите в Япония.

„Категорично сме против провеждането на Олимпиадата в Токио във време, в което хората по света се борят срещу новия коронавирус. Невъзможно е да проведем безопасни и сигурни Летни игри по време на пандемия“, казаха от съюза в изявление, предадено на правителството.

„Не можем да отречем опасността, която много варианти на вируса крият за Токио от различни части на света“, се добавя в изявлението.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Съобщението идва на фона на четвъртата вълна на вируса в Япония, като няколко района, включително столицата Токио, са в извънредно положение. Новите случаи поставиха под натиск здравната система на страната, като медицинските лица неколкократно вече заявиха, че има недостиг на лекари и умора сред специалистите. 

При малко над десет седмици до началото на Олимпиадата на 23 юли, обществените мнения остават по-скоро отрицателни, като по-голямата част от жителите подкрепят или ново отлагане, или отмяна на форума. Но организаторите настояват, че могат да проведат безопасно Летните олимпийски игри благодарение на контрамерките срещу вируса и дадоха за пример няколко скорошни тестови събития, които преминаха успешно. 

В същото време в Япония тръгна подписка за отмяна на Олимпиадата. Само за ден в нея се включиха над 350 000 души. 

Припомняме, че Игрите трябваше да се състоят през 2020 година, но заради пандемията от коронавирус бяха преместени за 2021 година.