Българската федерация по художествена гимнастика е получила тревожно писмо от родителски комитет на деца, трениращи в клуб Локомотив (София). Те алармират, че около 130 таланти са изправени пред угрозата да останат без зала за тренировки. 

Публикуваме писмото на разтревожените родители (без редакторска намеса):

"Като подкрепа към клуба и като родител на едно от 130 спортуващи деца, изправени пред перспективата да останат без зала в която да тренират, споделям отвореното писмо, събрало всичките ни страхове и притеснения:

Отворено писмо

От Родителски колектив

СКХГ "Локомотив"

В качеството си на разтревожени родители на възпитаниците на Спортен клуб по художествена гимнастика - Локомотив София, искаме да информираме обществото за възникнал проблем, който застрашава спортната дейност на клуба.

От ръководството разбрахме, че има непреодолими административни пречки нашите деца да спортуват в залата на територията на Централна жп гара, стопанисвана от държавата в лицето на ДП"НКЖИ". Това поставя пред истинско изпитание спортното бъдеще на децата ни, ще доведе до прекратяване на тренировките и ще разбие мечтите и съдбите им. В тази зала тренират деца на възраст от 3 г. до 18 г. от кварталите Надежда, Свобода, Толстой, Обеля, Люлин, Възраждане и др. северни и централни квартали, както и такива, които пътуват с влак от Своге и Владо Тричков, специално, за да тренират в този клуб. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Във време на пандемична обстановка, което е трудно за всички, но най-вече за децата, поставени в изолация, липсата на тренировки би се отразила негативно на психическото им състояние. Нашите деца са избрали да влагат енергията си в залата и да се борят на терена за разлика от много техни връстници, които гледаме всяка вечер по новините. Залата е мястото, където те са в безопасност и ще докажат на Вас и на нас, че избора ни като родители е правилен, защото утре цяла България може да се гордее с успехите им, ако днес не им се пречи да тренират и да се развиват. Като родители бихме искали децата ни да следват добрите примери в спорта за здравословно, физическо и емоционално израстване.

Всички ние вярваме и заставаме зад клуба в лицето на едно младо, амбициозно момиче, световна шампионка (б.р. - Катрин Велкова), която е избрала да остане и да се развива в България и да тренира децата ни. Въпреки неимоверните усилия за осъществяване на връзка и търсене на съдействие от различни министерства, медии и Управителния съвет на ДП"НКЖИ" стопанисващо залата за постигане на договореност, до момента няма решение и добра воля за такова. Изглежда, че държавните институции са абдикирали и няма кой да защити интересите на 130 спортуващи деца.

Искаме да напомним на сегашното ръководство на НКЖИ, че

В чл.4 от ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА се посочва че: Държавата насърчава развитието на физическото възпитание и спорта.

Като родители заставаме зад децата си и СКХГ "Локомотив" и ще продължим да се борим за бъдещето им с всички сили и средства.

Моля, цялата спортна общественост, всички родители и фенове на спорта, които милеят за бъдещето на своите деца да припознаят нашата кауза като своя и да ни подкрепят.

С Уважение!

Родителския колектив на СКХГ "Локомотив", състоящ се от родителите на 130 спортуващи деца!".