Руският гросмайстор Дмитрий Яковенко стана европейски шампион по шахмат на 13-то Европейско първенство в Пловдив, в което участваха 350 шахматисти.

В последния 11-и кръг Яковенко победи с белите фигури досегашния лидер Лоран Фресине от Франция и спечели златния медал с 8,5 точки. Френският гросмайстор Фресине остана със сребърния медал, след като завърши надпреварата с 8 точки. Третото място спечели руснакът Владимир Малахов също с 8 точки, но по-лоши допълнителни показатели от Фресине.

Бившият селекционер на българския национален отбор за мъже, международният гросмайстор Кирил Георгиев е с най-предно класиране от всички представители на страната ни. Той завърши на 30-о място със 7,5 точки. В партия от последния кръг Кирил Георгиев с белите фигури завърши реми с гросмайстор Игор Хенкин от Германия.

Иван Чепаринов се класира на 70-о място с актив от 6,5 точки, след като в последния кръг с черните фигури завърши реми с хърватина Даволин Куляшевич. Александър Делчев се класира на 78-мо място с 6,5 точки, след като в последния кръг победи с белите фигури руския гросмайстор Владимир Федосеев.

Бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова се класира на 224-о място с 5 точки.

Крайно класиране на Европейското първенство:

1. Дмитрий Яковенко (Русия) - 8,5 точки
2. Лоран Фресине (Франция) - 8 точки
3. Владимир Малахов (Русия) - 8 точки
……………………………………………
30. Кирил Георгиев (България) - 7,5 точки
70. Иван Чепаринов (България) - 6,5 точки
78. Александър Делчев (България) - 6,5 точки
118. Момчил Николов (България) - 6 точки
126. Борис Чаталбашев (България) - 6 точки
158. Юлиян Радулски (България) - 5,5 точки
224. Антоанета Стефанова (България) - 5 точки.