Японският премиер Шиндзо Абе устоя на натиска за промени в графика на Игрите в Токио това лято предвид факта, че все повече спортни събития по света стават жертва на пандемията от коронавирус. Абе е категоричен, че Япония ще приеме Олимпиадата по план между юли и август и заяви, че не възнамерява незабавно да обяви извънредно положение заради смъртоносния вирус. Коментарите му идва два дни след призива на президента на САЩ Доналд Тръмп японската столица да отложи Игрите с година заради COVID-19.

„Ще отговорим на ситуацията като координираме с официалните лица, включително Международния олимпийски комитет (МОК). Няма промяна по отношение на това. Искаме да проведем Олимпиадата по план без проблеми, като преодолеем разпространението на коронавируса“, сподели Абе на пресконференция, след като в петък говори с Тръмп по телефона относно заразата и Олимпиадата.

„Съгласихме се, че Япония и САЩ ще си сътрудничат и координират в близост действията за успешно провеждане на Олимпиадата“, добави министър-председателят на Япония и добави, че не е било обсъждано отлагане.

Японският парламент одобри законодателството, което позволява на Абе да обяви извънредно положение в опит за справяне с COVID-19, но според премиера това все още не е необходимо. Извънредното положение може да позволи на местните правителства да изискат от хората да стоят по домовете си, да бъдат затворени училищата и да се ограничи използването на публични сгради.