Японската федерация по борба направи онлайн петиция, чрез която цели събирането на 100 000 подписа в подкрепа на запазването на борбата като олимпийска дисциплина.
 
Преди две седмици Международният олимпийски комитет изненадващо препоръча един от най-старите спортове да бъде изваден от програмата за олимпийските игри през 2020 г. Сега борбата трябва да се бори за едно вакантно място заедно с още седем спорта на срещата на МОК през май.
 
Японската федерация набира подписката на сайт, озаглавен “Спасете олимпийската борба” (Save Olympic Wrestling). Това трябва да стане преди заседанието през май.
 
“Спечелихме 4 златни медала на олимпийските игри в Лондон и поне по един в 15 поредни Олимпиади. Ние сме разочаровани от решението на МОК. Молим всички за подкрепа, за да запазим борбата в олимпийската програма”, заявиха от японската федерация.
 
Редица държави, в които борбата е с богата традиция, също започнаха кампания за запазването на спорта като олимпийска дисциплина.
 
Както е известно, в сряда президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов върна олимпийското си злато от Атланта96. Постъпката му беше в знак на протест срещу решението на МОК.