Тампа Бей Лайтнинг стана шампион на НХЛ и за втори път в историята си спечели Купа Стенли, след като победи Далас Старс с 2:0 в шестия мач от финалната серия. Двубоят се проведе в Едмънтън. Както е известно, след подновяването на шампионата в Лигата всички мачове се играеха в Канада (Едмънтън и Монреал). Първият път, когато „светкавиците“ печелят Купа Стенли е през 2004 г.

Брейдън Пойнт и Блейк Коулман вкараха по един гол за успеха. Пойнт беше точен 12:23 минути след началото на мача при числено предимство. Коулман се разписа 7:01 минути след началото на втората третина.

Вратарят на Тампа Бей Андрей Василевски направи 22 спасявания за първия си мач без допуснат гол от началото на плейофите. Той е вторият в историята страж, който не получава попадение във вратата си в решителния мач за Купа Стенли. Първият е Том Барасо от Питсбърг Пингуинс през 1991 г.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Руската звезда на „светкавиците“ Никита Кучеров направи асистенция за гола на Пойнт и завърши на първо място в голмайсторската класация на плейофите по системата „Гол + пас“. Той приключи с 34 точки (7 гола + 27 асистенции). Втори остана Брейдън Пойнт с 33 (14+9).

Вратарят на Далас Старс Антон Худобин направи 27 спасявания (93,1%), но стабилната игра на Тампа Бей позволи на тима му да отправи само осем удара в решителния трети период от мача.

Шведският защитник на Лайтнинг Виктор Хедман беше определен за най-полезен играч в плейофите. Той получи трофея „Кон Смайт“, след като в елиминационната фаза се отличи с 10 гола и 11 асистенции.

За първи път в историята на НХЛ четирима руски хокеисти от един отбор печелят Купа Стенли. За Тампа Бей Лайтнинг играят Никита Кучеров, Михаил Сергачов, Александър Волков и вратарят Андрей Василевски.