Стефан Христов ще представя България в надпреварата по колоездене на шосе на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Това е решено на заседание на Управителния съвет на Българския колоездачен съюз.

"Управителният съвет взе решение квотата за Рио да получи Стефан Христов. Това е на базата на няколко неща, сред които съществен принос за спечелване на квотата и състезанията, в които е участвал. Освен това това е уважение към него", каза председателят на БКС Евгени Димитров.

Христов се състезава за елитния турски клуб "Брисаспор". България получи квота, тъй като има един българин в топ 200 на индивидуалната ранглиста на Eвропейския тур за 2015 година. Tова е Стефан Христов, който зае 103-о място в нея със 128 точки. Другият кандидат е бил Hиколай Михайлов, който през миналата година участва в Обиколката на Италия. Евгени Димитров заяви, че в момента в БКС се подготвя списък с критерии за участие на големи състезания, който ще влезе в сила от 2017 година.

Цели за класиране пред Христов в Рио не са поставяни, но неговото желание е да бъде сред първите 50 в общия старт. Димитров добави, че само месец преди началото на олимпиадата е късно за подготовка на даден състезател, но от федерацията едва преди по-малко от месец са подписали договора с Министерството на младежта и спорта за олимпийска подготовка.

Председателят на БКС увери, че всичко необходимо за подготовката на Стефан Христов ще бъде направено. От БКС съобщиха още, че 65-о издание на Обиколката на България ще се проведе от 28 август до 2 септември. Състезанието ще включва шест етапа в шест дни, а градовете, пред които ще премине, са София, Пловдив, Кърджали, Ивайловград, Елена, Мъглиш и Троян. Общата дължина е около 900 километра. До момента заявки за участие са подали състезатели от над 20 страни. От БКС обявиха още плановете си за развитие на планинското колоездене.