Явор Пешлеевски остана на крачка от медала в модерния петобой на младежките олимпийски игри в Нанджин. 18-годишният софиянец загатна за добрата форма, в която се намира още в квалификациите на фехтовката, когато спечели първото място с 18 победи и 5 загуби в 23 срещи. В днешния ден Пешлеевски стартира плуването отлично и въпреки че остана на повече от 13 секунди от най-доброто време, подобри с 2 секунди личния си рекорд.

Загубата от унгареца Гергели Регош във фехтовката не попречи на българина да остане в битката за медалите. Резултатът от триста точки във фехтовката означаваше, че нашият състезател щеше да стартира трети в последната дисциплина – комбирано състезание между бягане и стрелба. 11 секунди зад Регош, и само една зад силния литовец Довидас Вайвада. Проблеми на загрявката с черния дроб обаче попречиха на Пешлеевски да се представи на върха на възможностите си. Олимпийска титла за руснака Александър Лифанов, сребро за Регош, а трети е Вайвада.

„Доволен съм от представянето си, още на загрявката усетих болка в черния дроб и това също ми попречи. И в плуването, и във фехтовката се представих на ниво и се надявам, че занапред ще постигам още по-добри резултати", заяви Пешлеевски.

Днес приключи надпреварата във ветроходството, където в клас Byte C II, Виктория Хинковска завърши на 18-о място в крайното класиране. В стрелбата с лък при смесените отбори, Дамян Дачев и партньорката му от Индия Хема Лата Бода отпаднаха на 1/8 финалите от Абдразак (Казахстан) и Д'Алмейда (Бразилия).