Йордан Йовчев е първият българин с по два медала от две олимпиади и двукратен световен шампион (земя и халки) по спортна гимнастика. Той е също така единственият гимнастик, който участва на шест олимпиади. Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Първите си крачки в голямата гимнастика прави на седем години при треньора Живко Добрев. По-късно израства при Иван Славчев. В националния отбор негов треньор е Милко Танкушев.

След Олимпийските игри в Атланта 1996 Йовчев остава да живее и работи в Америка. Там съпругата му Боряна го дарява със син - Джордан. Въпреки многократните покани да се състезава за САЩ, Йовчев, който е президент на Българската федерация по спортна гимнастика, остава в националния отбор на България и печели четири световни титли и четири олимпийски медала. Има и европейско злато на халки от шампионата в Патра през 2002 г.

Освен това е многократен медалист от световни и европейски първенства. На Игрите в гръцката столица през 2004 г. българският гимнастик изигра перфектно съчетанието си на халки, но съдиите решиха да "подарят" златото на гърка Димостенис Тамбакос. Втори остана Данчо, а трети легендарният Юри Кеки. Йордан Йовчев се класира за петата си поредна олимпиада в Пекин през 2008 г., където успя да влезе във финала на коронната си дисциплина халки и завърши на 8-о място. С участието си на XXX летни Олимпийски игри в Лондон 39-годишният тогава Йовчев отбелязва и друг рекорд – остава в историята като единствения български спортист, взел участие в шест олимпиади по време на спортната си кариера.

Днес той продължава да бъде отдаден на спорта и със сигурност ще успее да предаде страстта към спортната гимнастика на много обещаващи спортисти. Данчо има кауза – да върне децата и младежите в залите и по стадионите. На първия етап от Държавното първенство по спортна гимнастика Зона Запад в столичната зала “Раковски” на 26-27.03.2021 г. взеха участие над 400 деца. А победителите бяха наградени от най-успешните ни гимнастици. Йордан Йовчев лично обърна внимание на хлапетата, които бяха във възторг.

- Г-н Йовчев, залата е пълна, радва ли ви това, как успяхте да съберете толкова много деца?
- Преди две години стартирахме програма за най-малките дечица. Има голям интерес от страна на родители и деца и това е добър начин малките да бъдат привлечени от спорта. Гимнастиката развива гъвкавост, сила, бързина, координация, издръжливост, воля. В тези първи стъпки и въвеждащи класове може да се крие талант, спортен дух и истински победител. Децата се учат на ценни качества, като постоянство, отговорност, трудолюбие, здравословен начин на живот и много повече!

- Как се справяте, сигурно има и трудности?
- Основният ни проблем е, че нямаме треньори. Добрите ни гимнастици и треньори работят в чужбина, тук има недостиг. Другото е материалната част. Има добри зали в няколко града на България – Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и, разбира се, в София, но ние имаме много добри състезатели и от други градове. За родителите е трудно да водят непрекъснато децата на тренировки и състезания. От друга страна, оборудването е скъпо и се износва, залите трябва да се поддържат. Необходимо е спортът да се финансира от държавата. Само така ще може да се развие както масовият спорт, така и високото спортно майсторство.

-Вие имате много предложения за работа в чужбина, САЩ ви направиха съблазнителни оферти, но сте тук?
-Аз съм българин, тук съм получил много от моите треньори. Да, имам успехи, но зад тях стоят немалко хора, включително и моите фенове. Така че аз дължа на България и съм тук, за да помогна за развитието на спорта.

-Какво да очакваме от нашите гимнастици?
-
Имаме амбиции да се представим отлично на Световното първенство, на което тази година сме домакин. То ще се проведе във Варна през последната седмица на май. Освен че имаме квотата на Дейвид Хърлстон, все още имаме надежда за Данчо Александров, предстои му европейско първенство през април. Дано са здрави. 4 човека ще представят България, така че имаме надежди и амбиции за още една квота за Олимпийските игри. Не сме имали представяне от 2012 г., когато аз се оттеглих от състезателна дейност. Но в крайна сметка не са само те, има и други спортни форуми. Важно е да градим...
Паулина БОЯНОВА/вестник "Над 55"