Световният шампион от 2015 година Стюърт Бингам попречи на победителя в "Крусибъл" от 2006-а Греъм Дот да осъществи един от най-великите обрати в историята на Световното първенство по снукър. Шотландецът опита да стори немислимото, когато изоставаше с 1:8 фрейма, но някак успя да доведе двубоя до решителна 19-а партия! В нея обаче Бингам надделя и в крайна сметка си отдъхна, като почти се извини на противника си след последната отбелязана топка, задето го е елиминирал по такъв драматичен начин.

Наградата за Бингам е двубой срещу друг световен шампион - Джон Хигинс - на осминафиналите, като англичанинът се е устремил евентуално към трета ранкинг титла този сезон, след като спечели Откритото първенство на Англия и на Гибралтар. Именно Бингам влезе в Шефилд като играчът в най-добра форма, ако не броим тримата фаворити Рони О'Съливан, Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп. Ракетата, обаче, се провали чутовно срещу аматьора Джеймс Кейхил и отпадна безславно в една от най-големите сензации в историята на спорта, а Тръмп изостава с 3:6 след първата сесия срещу най-бързия играч в Световния тур Тепчая Ун-Ну. Единствено Гръмотевицата от Австралия засега оправдава напълно статута си на основен претендент за короната, след като разнищи Михаел Георгиу с 10:1 и ще срещне Шон Мърфи на осминафиналите.

Ако Дот бе осъществил обрата от 1:8, вероятно само знаменитият "финал по черната" от 1985 година между Денис Тейлър и Стив Дейвис щеше да го засенчи. В онзи случай Тейлър заличи пасив от 1:9 и в крайна сметка спечели единствената си световна титла срещу тоталния хегемон по това време. Историята помни само един обрат от седем фрейма изоставане - този на Найджъл Бонд от 2:9 до 10:9 срещу Клиф Торнбърн през 1994 година.

С брейкове от 114, 70 и 77 Дот намали разликата в партиите до 4:8 в началото на вечерната сесия, но Бингам спечели следващия фрейм и се оттегли на почивка комфортно при 9:4 аванс. При 9:6 англичанинът трябваше да предаде партията при нетипични обстоятелства, като направи три фаула, оптивайки сейфти удар. Дот намали на 9:8, а после с хубава серия от 88 точки вкара двубоя в решителен 19-и фрейм.
И двамата пропуснаха възможности за голям брейк в него, което бе оправдано, предвид огромното напрежение, а и фактът, че наближваше полунощ английско време. Бингам все пак успя да изгради поредица от 35 под почти непоносим натиск от величието на събитието и в крайна сметка се поздрави с победата.

На другата маса малко по-късно пък приключи първата сесия на двубой, който заплашва също да се превърне в невероятна изненада - световният номер 35 Юлон Жоу води със 7:2 на Марк Алън, благодарение на топ брейкове от 86, 54, 101, 53, 73 и 74.