Община Варна заделя 13,7 милиона лева от бюджета си за спорт. Това стана ясно след проведеното заседание на Общинския съвет, на което беше гласуван бюджетът за тази година.

До края на 2022 г. се очаква да приключи реконструкцията на стадион "Спартак", като за финансиране на ремонтните дейности са планирани близо 2,5 млн. лева.

Финансовата рамка на програма "Спорт" е в размер на 1,5 милиона лева, като около една трета от тях са за материално стимулиране на клубовете. 

Закъсалият финансово баскетболен Черно море Тича ще получи 300 000 лева от Община Варна. "Моряците" бяха пред угрозата да не завършат сезона в НБЛ заради отказа на Комисията по "Младежки дейности и спорт" към Община Варна да уважи искането на клуба за финансова помощ на проведено през миналата седмица заседание.

В сряда целият мъжки отбор на Черно море Тича заедно с треньорското ръководство излязоха на митинг-протест, подкрепени от фенове и родители и деца от школа на клуба. По-късно те влязоха на сесията и в тяхно присъствие бе гласувана въпросната сума. Отпуснатите средства са само за оцеляването и присъствието на отбора в първенството при мъжете, но всички в Черно море Тича се надяват, че и спонсорите ще успеят да съберат необходимите средства. Президентът на Черно море Тича Георги Ганчев коментира, че е необходим по-добър диалог и общината трябва да е ангажирана не само с баскетболния, но и с други спорни клубове.

Около 900 хиляди лева Община Варна заделя за финансово подпомагане на национални и международни прояви. Сред тях са европейското първенство по хандбал за младежи до 20 години и европейското първенство по карате киокушин, чийто домакин ще бъде Варна.

В спортния календар на града фигурират също Световната купа по спортна гимнастика, международният лекоатлетически маратон "Варна 2022", както и плувният турнир  "Black Sea Cup". За 82-ри път ще се проведе традиционният маратон по плуване "Галата - Варна".