България и Русия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на спорта. Това стана ясно по време на изявление пред медиите на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и на министъра на спорта на Руската федерация Павел Колобков. Двамата спортни министри проведоха официална среща в Министерство на младежта и спорта, след като по-рано разговаряха и с премиера Бойко Борисов.

Министър Кралев подчерта традиционно добрите българо-руски отношения в областта на спорта и сътрудничеството между спортисти, треньори и спортни академии. По думите му, ще бъде задълбочен обменът на спортисти и сътрудничеството между учени. “Първата ни задача е Меморандумът за сътрудничество в областта на спорта между България и Русия да бъде подновен и актуализиран, за да продължим позитивната посока на сътрудничество между двете държави”, коментира Красен Кралев.

“Състезанията по художествена гимнастика и гребане в България се провеждат на изключително високо ниво. Говорих с руските отбори и всички те споделят, че освен от високото ниво на състезанията са впечатлени и от прекрасната атмосфера в страната”, заяви Павел Колобков пред българските медии. По думите му, отборът по художествена гимнастика на Русия винаги се радва да застане пред българската всеотдайна публика. “Знаем, че за България художествената гимнастика е един от приоритетните и важни спортове и за вас”, посочи Колобков.

Руският спортен министър заяви, че двете спортни  министерства ще разширят сътрудничеството си по въпросите, свързани с образование, научни дейности и организации на спортни първенства. “Обсъждаме и въпроса за съвместна подготовка по седем вида спорт, които ни интересуват – като художествена гимнастика, борба и др”, подчерта Павел Колобков. 

Колобков изтъкна, че за него е била много важна срещата с министър-председателя. “За мен беше много важно именно днес да обсъдим въпроса за спортното сътрудничество с България и получихме пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов”, коментира още руският спортен министър.

Министър Кралев подари на руския министър картина, нарисувана от него, която Павел Колобков е харесал на снимка, както и почетен плакет от Министерство на младежта и спорта.