28 елитни атлети с много силни резултати от цял свят са подали заявка за участие в маратон Стара Загора. Четвъртото издание на състезанието е тази неделя със старт от 10 часа пред сградата на Общината. Много от класните атлети ще бягат полумаратонската дистанция, която отново за втора поредна година е валидна за Държавно първенство и ще определи националните ни шампиони. Миналата пролет най-впечатляващо и с марка за европейско качество бе постижението на победителя в полумаратона кениецът Хилари Кипахумба - 1.04:46 ч., което бе резултат от световна величина и рекорд на трасето.

Сега заявките отново говорят за много силна конкуренция на тази дистанция. В петък в Стара Загора пристигат трима кенийци, записали се на 21 км. Пол Тери идва със самочувствието на шампион от маратона в Мюнстер (Гер) с 2.11 ч., Подобен резултат и едно второ място от маратона в Падуа има във визитката си и Бернар Матека, вицешампион в Стара Загора миналата пролет с 1.05:15 ч., който и сега ще се опита както да бъде номер 1, така и да подобри рекорда на трасето. Техният сънародник Мозис Кибире бе сред призьорите в Софийския маратон през 2016 г. с резултат 2.16:39 ч.

Друг кениец - Самуел Майбей, поставил първия рекорд на 21 км и бягал под 1.05 мин. в Стара Загора, отказа участие преди два дни заради получена контузия на старт в Белград. В последния момент обаче подаде заявка Тарик Бмааруф, мароканецът е с личен рекорд на маратон 2.17:07 ч. от Флоренция 2016 г. По 21-километровата дистанция ще видим още държавния шампион на Сърбия на 10 км Милан Митрович и един класен украинец, който се състезава за словенски клуб - Олександър Матвичук пристига с личен рекорд 1.02 ч.

Оспорвана конкуренция и при дамите

Споменатият Самуел Майбей е дългогодишен спаринг партньор на Оливера Йевтич, която отново ще застане на старт на 21 км в Стара Загора. 

Сръбкинята влезе в Топ 10 на олимпийския маратон в Атина 2004 г. и грабна победата в града на липите през 2017 г.  Йевтич има бронз от маратона в Ню Йорк и наскоро обяви амбиции да бяга на Олимпиадата в Токио идното лято, а Стара Загора ще бъде важен етап от подготовката й за квалификациите в Прага по-късно тази година.

Сръбкинята обаче ще има трудната задача да удържи устрема на две елитни представителки на кенийската школа. Хелен Кимутай има в актива си победа от маратона в Братислава с 2.35:37 ч. и личен рекорд на полумаратон 1.13 ч. Гладис Бивот пък е шампионка от маратона в Скопие с 2.38 ч., тя триумфира и на полумаратона в Риека с 1.13.09 ч.

При жените впечатляваща е заявката на рекордьорката на дълги бягания на Северна Македония Адриана Попарсова. Тя е първата македонка, бягала маратон под 3 часа и сега ще я видим на 10 км в Стара Загора.

Общо 87 мъже и 25 жени са подали завка за участие в Националния шампионат по полумаратон. Сред тях личат имената на Митко Ценов, Шабан Мустафа, Христо Стефанов, Сава Тодоров, Стоян Владков, Маринела Нинева, Милка Михайлова, Радосвета Симеонова и др.

Старт-финалът отново пред Общината, леки промени по трасето

Поради продължаващи ремонтни дейности има малка промяна на трасето в началната му част. Старт-финалът е пред Община Стара Загора, а измененото трасе можете да видите подробно във Facebook страницата: Маратон Стара Загора 2019.

Четвъртото поредно издание на Маратон Стара Загора отново ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Непроменени остават големите премии за призьорите, които вече четвърта поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите в Стара Загора – и при мъжете, и при жените - ще получат по 8000 лв., заелите второ място – по 3000 лв, класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв.

Новото тази година: 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, отпада изискваният минимум точки

Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони „Бягането като начин на живот“. Наред с големите премии за призьорите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система.

Сега обаче регламентът е леко променен и обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.