Легендарният състезател по вдигане на тежести Златан Ванев винаги има какво да каже за един от най-успешните, но и най-скандални български спортове. Трикратният световен шампион и бивш дългогодишен национал даде интервю за БЛИЦ, в което говори за проблемите на вдигането на тежести у нас, скандалите с двете федерации и излизането от кризата.

 -Г-н Ванев, като навсякъде в България и вие се разцепихте на две федерации. Накъде отиват българските щанги?
-Намираме се в много деликатно състояние. Това, което се получава, не е добре и не виждам как ще тръгнем нагоре. В момента сме паднали на дъното, това е може би тоталният срив на щангите. Ако искаме да направим нещо, трябва да започнем да се готвим и да тренираме. Няма начин как да стане с такива скандали.

-Преди няколко дни стана ясно, че българският тотализатор е финансирал старата федерация с президент Антон Коджабашев.
-Вижте, аз съм “за” нашите деца да участват на състезания. Бил съм спортист и знам какво е да се готвиш месеци и накрая нещо или някой да те спре от участие. Защото няма лиценз, няма еди какво си, или не си легитимен. Трябва час по-скоро да стане ясно коя от двете федерации – старата на Коджабашев, или нашата, ще получи лиценз и ще представя България.

-Вие твърдите, че старата федерация не може да има лиценз. Преди няколко дни министър Нейков обаче каза, че им подновява лиценза, тъй като те са обжалвали решението да им бъде отнето правото да съществуват.
-(ядосва се и раздразнен отговаря). Да, да. Чухме ги тези работи. Вижте какво, тази федерация с президент Антон Коджабашев няма как да има лиценз, те са нередовни. Нарушили са редица изисквания и ще ви кажа част от тях. Първото е, че всяка федерация трябва да има Общо събрание и да се приеме бюджет. Тяхната федерация няма гласуван бюджет за последните 3 години. За да имаш лицензирана федерация, трябва да няма съдебно производство срещу нея, а такова липсва. Трябва два месеца преди изтичане на лиценза да се подадат документи за подновяване. Те са закъснели с около 6 месеца. Всичко това автоматически означава, че министерството на спорта просто им казва, че няма как да получат лиценз. Няма обжалвания и такива глупости. Министър Нейков заяви, че тъй като те са обжалвали и докато съдът реши, им възстановява лиценза, за да има поне една легитимна федерация по вдигане на тежести. Питам се 1000 пъти как можеш да обжалваш нещо, което не ти е дадено.

-Това означава, че министър Свилен Нейков застава на страната на федерацията с президент Антон Коджабашев.
-Не знам на чия страна застава, но много странни неща се получават. Министерството на спорта е най-висшата институция в случая и само то може да реши спора. Министър Нейков е достатъчно врял и кипял в спорта, бил е треньор на олимпийска шампионка, може да вземе решение.
Искам веднъж завинаги Нейков да излезе и да обяви, че тези хора са читави, имат гласуван бюджет, нямат финансови проблеми, няма заведено дело срещу тях и имат право да получат лиценз. Да излезе и да го каже пред народа. За да знаем какво да правим и накъде да хващаме пътя. Но тъй като той много добре знае, че тези неща, за които говоря, не са верни и няма как да ги заяви, продължават скандалите. Преди няколко дни президентът на Международната федерация Тамаш Аян бил казал, че иска да работи с Антон Коджабашев. Какво означава това? Как така, та дори и президентът на международната да е, да казва коя федерация ще е легитимна и ще има лиценз. Първата работа е министерството на спорта да реши и да даде лиценз на една от двете федерации. В противен случай защо ни е министерство, ако чакаме отвън да ни решават споровете. Аян също ми е голям приятел и съм сигурен, че ако дадат лиценз на нашата федерация, ще работи много по-добре с нас отколкото с Коджабашев. Разберете, първо трябва да си оправим бакиите на местно ниво. Защото знаете ли какво е казал г-н Тамаш Аян на министър Нейков. Аз ще работя с тази федерация, на която ти дадеш лиценз.

-Да не би министър Нейков да е дал лиценз на старата федерация заради връзките на Коджабашев с Тамаш Аян?
-Какви връзки, стига с тия глупости? Другите държави, които нямат връзки с международната федерация, плащат по-малки глоби. А ние с връзките си плащаме глобите и имаме най-много допинг случаи. Виждате какво става в последните години с нашия спорт. Коджабашев загроби българското вдигане на тежести, стигнахме кота нула. Всъщност не кота нула, а сме на минус, защото просто все едно не съществуваме.

-Вие готови ли сте да се съберете и да говорите с Коджабашев за обединяване на родните щанги?
-Трудна работа. Министърът пожела да ни срещне двете страни заради мен и президента на нашата федерация Георги Иванов. Ние се отзовахме, но от другата страна не дойде никой. Ще ви разкрия и един абсурд. Бяхме се договорили да направим така, че всички спортисти и от двете федерации да бъдат субсидирани за европейското първенство в Минск, което мина и за предстоящото световно първенство. Изведнъж обаче се оказва, че пари е получила само федерацията на Коджабашев, а за нас няма нищо. Казват ми да пусна моите състезатели в онази федерация, за да отидат на първенството. Е кажете ми, как да стане. Все едно в Левски да взимат пари, а в ЦСКА не, и от ЦСКА да изпратят футболистите си в Левски, за да участват в евротурнирите например. Отделно от това министерството на спорта отпуска премия на деца, които заемат до шесто място на европейско и до осмо на световно. Мои момчета взеха подобни призови класирания и наистина получиха пари. Субсидия обаче се полага и на личния им треньор, в случая това съм аз. До мен обаче нищо не е стигнало. Допускам вариант, че може моето име да не е записано като треньор на въпросния състезател, а някой друг да е получил парите.
 
-Ако старата федерация е в нарушение и не може да вземе лиценз, защо вие също нямате лиценз?
-Всичко бе направено с цел. На нашето учредително събрание присъства един клуб с нелегитимни документи – “Херкулес” начело с Кристияна Колева. След проверка на мандатната комисия бе установено, че документите й са нелегитимни и няма как да зачетем гласа й за валиден. След което тя пусна жалба против нашата федерация, че не сме я включили като един от учредителите. И сега чакаме съдът да се произнесе. Искам да отбележа, че ние сме валидни, вече сме регистрирани и съдът ни е признал. Това че министерството на правосъдието не ни е вписало, е съвсем друг проблем. Другата жалба е пусната от федерацията на Коджабашев, че не сме били редовно регистрирани и искат да ни отменят регистрация.

-Кога очаквате да бъде решен този скандал?
-Ще имам среща с министър Нейков. Не може така да продължаваме. Не искам да ме правят на смешник. До момента всички ние в новата федерация сме действали със знанието на министъра. До Нова година той бе категоричен, че дава старата федерация на съд, Бойко Борисов допълни, че ги дава на прокурор. След Нова година всичко се промени. Изведнъж министър Нейков проговори по друг начин. И всяка вечер се питам какво става, чудя се какво се промени. Не мога да спя вече, съпругата ми купува някакви успокоителни, каквито никога не съм взимал. Надявам се премиерът Бойко Борисов да реши всичко, моля се да ни помогне. Ако министър Нейков не иска да работи с мен и нещо се е променило в неговото отношение, да каже. Ще се махна, само да е в името на доброто на вдигането на тежести.

-Имаше скандал около вас, бяхте тръгнали да давате ваш възпитаник на Янко Русев, който е треньор в Азербайджан?
-Това е поредното петно, което ми лепнаха от старата федерация начело с Коджабашев. Въпросното момче се казва Валентин Христов и го откри моят първи треньор. Помоли да го взема, да го запиша в Левски и в същото време да му бъда личен треньор. Един ден ми се обади Янко Русев, който е треньор в Азербайджан и ми каза, че харесва момчето и иска да го вземе при него. Отвърнах му, че първо ще питам федерацията и тогава да стартират евентуални преговори. Звъннах на Коджабашев, а той ми вика: “Ванев, когато дойдат хора от Азербайджан, ще седнем и ще решим.” Това беше, само един телефонен разговор. Появиха се обаче слухове, че съм искал да продавам момчето зад граница. Идваха от закрила на детето в Русе да ме питат къде е Валентин. А той беше на училище, учи в спортното в града. Изкараха ме едва ли не, че съм в основата на трафик на малолетни. Пълен абсурд.

-Как върви вашият клуб в Русе?
-През септември миналата година бях поканен от един човек, който е от тези хора, за които не мога да повярвам, че все още съществуват. Казва се Кирил Панайотов. Предложи ми жилище, помогна на децата да учат в Русе. Направиха ме треньор в спортното училище. В клуб Русе заварих едно момче, където 3 години е тренирало. Още на първото състезание направих от клуб Русе един от първите шест по численост в България. Бяхме представени от 16 деца на републиканско първенство и взехме 9 медала. Радвам се, имам две суперталантливи деца, готови да участват на европейски и световни първенства за кадети и кадетки. Въпросното момче Вальо Христов е готово да се пусне на световно за мъже.

-Минавало ли ви е през ума да се върнете на подиума, може ли да ви видим на Олимпиадата в Лондон?
-Трудно. Доста добро отборче направих, искам с тях да постигна нещо. Ако бях оставен на спокойствие да работя, можеше да се подготвям и аз. Изтласкването е коронното ми движение. Ако седна да тренирам, доста добре бих се представил. В изхвърлянето обаче ще ми е кофти заради трите контузии в лакътя. Имаше вероятност да се върна, но сега се занимавам с куп други неща. Станах юрист, занимавам се с организационни и административни проблеми. За последно се състезавах в категория 85 килограма, а сега съм отслабнал с 8. Заради тези ядове вече съм 75-76 кг. Напоследък все по-често ми минава мисълта да се откажа или да напусна България, защото виждам, че не се работи по законите. Обещал съм на хората в Русе обаче, че ще се боря, каквото и да ми коства това. 
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
 
ВИЗИТКА
Златан Ванев e роден на 29 март 1973 година в Шумен.
*Единственият щангист в света световен шампион за мъже в три различни категории - 70, 77 и 85 кг, през 1997, 1998 и 2002 г.
*Европейски шампион - 1996, 1998, 2000 и 2003 г. Дългогодишен капитан на националния отбор.
* Преживява три ужасни контузии през 1998, 2000 и 2005 г. и две операции заради луксации на лакътя.
* Забъркан е с Гълъбин Боевски и Георги Марков в допинг скандал, наказан за 1,5 г., а впоследствие и за още 6 месеца. Работи със 7 старши треньори и неусетно се превръща в жива легенда на българските щанги.
* От 2000 г. е президент на шуменския клуб по вдигане на тежести. Паралелно е треньор в клуба по щанги “Русе”.