Лидерът в световната ранглиста Джон Хигинс ще се изправи срещу 21-годишния Джъд Тръмп на финала на първенството на планетата по снукър. Това стана ясно, след като шотландецът надделя със 17:14 над двукратния победител в "Крусибъл" Марк Уилямс. Преди това пък самият Тръмп се наложи със 17:15 части над най-добрия китайски състезател Дин Дзюнхуей.

Така в битка за световната титла един срещу друг ще се изправят утвърденият през годините шампион и сензацията в професионалния снукър през последните няколко месеца.

В срещата на Хигинс с Марк Уилямс се разигра любопитна ситуация в последната част преди 15-минутната почивка в шефилдския театър. При 29:14 точки човек от публиката се обърна към шотландеца с викове, че е позор за снукъра. Съдията Ериан Уилямс се погрижи зрителят да бъде изведен от залата, след което играта продължи.

Днес ще бъдат изиграни две сесии от битката за титлата - от 16:00 и от 21:00 часа. В понеделник пък ще стане ясно кой е новият световен шампион. Тогава сесиите са по същото време. Форматът на финала е 18 от 35 фрейма. /БЛИЦ