Бразилският защитник на Челси Алекс е единственият футболист на тима, който има опит в работата си с Гуус Хидинк. След като холандецът бе назначен за мениджър на лондончани, клубният сайт на “сините” проведе разговор с бранителя. Агенция “Блиц” ви представя избрана част от думите на бразилеца.

Хидинк бе треньор на Алекс в ПСВ Айндховен през първата половина на настоящето десетилетие, преди да започне настоящата си работа с националния отбор на Русия през 2006 г. През това време холандецът комбинираше задълженията си към националния отбор на Австралия.
 
“Той е добър треньор и невероятен човек. Когато играех в Бразилия за Сантос си спомням, че той дойде да гледа мой мач и говори с мен, той е невероятно добър човек”, твърди 26-годишният футболист, който прави и предположения за работата на Хидинк, когато поеме поста от временния мениджър Рей Уилкинс.
 
“Мисля, че той ще заложи на подобна схема, каквато ползваше и докато играех в ПСВ. С 4-3-3 записахме някои добри постижения, обяви бразилецът. – От трите си години в Холандия, в две играх при Хидинк и спечелихме титлата и двата пъти. Веднъж направихме дубъл, а още в първата ми година играхме полуфинал на Шампионската лига.”
 
В Челси често си спомнят с ирония за снимките на бразилеца след пристигането му от ПСВ Айндховен, когато по вестниците се появиха негови снимки, на който той бе хванат да се вози на един от прословутите червени автобуси на английската столица.
 
“Тогава не очаквах, че ще бъда разпознат, твърди през смях Алекс. – Бях с един приятел и дълго време не успяхме да си хванем такси и когато автобусът дойде се качихме на него. Решихме, че е удобен начин да разгледаме града. Градският транспорт в Лондон е много удобен, но оттогава не съм се качвал на него.”
 
От позицията си на защитник той смята да атакува предстоящите срещи на тима си с добри игри и да се върне в националния отбор на Бразилия, след като не бе повикан от Дунга за контролната среща с Италия (2:0), която се игра в Лондон. “Селесао” е на второ място в класирането след Парагвай.
 
“Ситуацията не е толкова тежка, колкото смятат хората. Но понеже сме бразилци и сме свикнали да сме първи и приемаме вторите места като неуспех, обяснява Алекс. – Въобще не е толкова тежко. Ние сме на второ място, но се класират общо четири отбора. Важното е да играе в ЮАР през 2010 г.”/БЛИЦ