Челси обърна лидера Манчестър Сити и спечели с 2:1 на "Етихад" след гол в последните секунди на дербито от 35-ия кръг на английската Висша лига и излезе на трета позиция. Рахийм Стърлинг (44) изведе "гражданите" напред в резултата, а в добавеното време на първата част Серхио Агуеро пропусна дузпа. Хаким Зиеш (63) и Маркос Алонсо (90+2) в края донесоха успеха за "сините" от Лондон, които постигнаха втора победа над съперника си в последните седмици, след като го надвиха и в полуфинала за ФА Къп. Двата тима ще се срещнат и на 29 май във финала на Шампионската лига.

Домакините започнаха по-добре и доминираха в началото, а в първите 10 минути Серхио Агуеро и Феран Торес отправиха неточни удари. В 17-ата минута Нейтън Аке засече топката с глава след центриране от корнер, но с Аймерик Лапорт си попречиха и не се стигна до сериозно положение. Лека полека темпото на игра спадна и двата тима не позволяваха положения пред собствените си врати. В 32-рата минута Вернер прати топката във вратата на Едерсон, но попадението правилно бе отменено заради засада.

Рахийм Стърлинг напредна по лявото крило в 34-ата минута и преодоля двама бранители, след което нанесе изстрел и Менди изби с вещина. "Гражданите" бяха по-настоятелни и малко преди края на първата част Рахийм Стърлинг (44) го изведе напред в резултата. Кристенсен сгреши в защита, като дори се контузи в ситуацията, подарявайки топката на Жезус. Бразилецът пусна към Агуеро, който обаче не успя да овладее добре. Топката му избяга встрани, но това даде възможност на връхлитащия на скорост Стърлинг да я прати в мрежата за 1:0. Две минути по-късно Гилмор фаулира Габриел Жезус в наказателното поле, а Серхио Агуеро пропусна дузпата. Аржентинецът шутира много слабо от бялата точка точно в центъра на вратата, за да може Менди спокойно да хване топката. Гуардиола видимо остана недоволен от несериозното изпълнение на аржентинеца.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Скоро след почивката Рийс Джеймс се опита да притесни Едерсон, който прояви добър рефлекс и се справи със ситуацията. Активната игра на "сините" от Лондон даде резултат, след като Хаким Зиеш (63) се възползва от асистенция на Сесар Аспиликуета и изравни за 1:1 с удар от границата на наказателното поле.

В 73-ата минута Рийс Джеймс центрира успоредно на голлинията, но Тимо Вернер не успя да достигне топката, за да я вкара в опразнената мрежа на домакините. Пет минути след това Габриел Жезус не успя да уцели вратата на Челси от отлична позиция. В 81-ата минута гостите организираха отлична контраатака, при която Пулишич напредна, намери Джеймс вдясно, а той подаде към Хъдзсн-Одой, който засече в мрежата, но страничният съдия вдигна флага си за засада, която бе потвърдена и от ВАР. Малко след това Рюдигер спря Стърлинг с отличен шпагат, а Фодън не намери вратата след подаване на Гюндоган от фланга. Стърлинг опита да спечели дузпа притиснат от Зума, но реферът показа, че играта трябва да продължи, а ВАР прегледа ситуацията и не сигнализира на съдията. В добавеното време Маркос Алонсо (90+2) донесе успеха за "сините".

След загубата Манчестър Сити остана с 80 точки на върха, с 13 пред Манчестър Юнайтед, който утре играе с Астън Вила и ако загуби, титлата ще е за "гражданите". С успеха си Челси измести Лестър от третото място с 64 точки и увеличи сериозно шансовете си за участие в Шампионската лига и през следващия сезон.

МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЧЕЛСИ 1:2
1:0 Рахийм Стърлинг (44), 1:1 Хаким Зиеш (63), 1:2 Маркос Алонсо (90+2)

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Аке, Менди (80 - Зинченко), Родриго, Торес (71 - Фодън), Стърлинг, Агуеро (71 - Гюндоган), Жезус

Челси: Менди, Аспиликуета, Кристенсен (46 - Зума), Рюдигер, Джеймс, Канте (69 Жоржиньо), Гилмор, Алонсо, Зиеш (76 - Хъдсън-Одой), Вернер, Пулишич

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА