При победата на Челси с 2:0 над Кристъл Палас в събота феновете на тима скандираха с огромна радост: „Върнахме си нашия Челси“. Имаха пълното право на това. Успехът циментира „сините“ в Топ 4 на класирането, където всички бяха свикнали да ги виждат през последните години.

Друг повод за възгласите на привържениците е и ядрото на отбора през този сезон. За радост на всички то е изградено от футболисти, произведени в клубната академия. Това са защитникът Фикайо Томори (21 г.), халфът Мейсън Маунт (20 г.) и нападателят Тами Ейбрахам (22 г.). Заради почти еднаквата си възраст тримата вече са наричани „сините братя“ (blues brothers). Ако прибавим към тях бранителят Рийс Джеймс и нападателят Калъм Хъдсън-Одой (двамата 19-годишни), става ясно защо в последно време в Англия текат сравнения между младата вълна на Челси и прословутия „Випуск`92“ на Манчестър Юнайтед, който даде на футбола Райън Гигс, Ники Бът, Дейвид Бекъм, Пол Скаулс и братята Гари и Фил Невил.

Налагането на толкова младоци в състава на Челси има и своята външна причина. „Сините“ бяха наказани от ФИФА със забрана за трансфери до лятото на 2020 г. Така мениджърът Франк Лампард трябваше да се обърне към школата. 41-годишният специалист добре познаваше качествата на талантите и преди да поеме Челси през лятото. „Още докато бяхме в школата, Лампард, Джон Тери и Дидие Дрогба идваха да ни гледат“, признава Томори пред „Скай Спортс“.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Феновете на Челси със сигурност няма да забравят датата 14 септември 2019 година. В този ден любимият им отбор победи Уулвърхемптън с 5:2, а всички 11 гола за „сините“ в петте изиграни до този момент кръга бяха реализирани именно от продукти на клубната школа в Кобъм. Седем от тези попадения бяха на Ейбрахам, три на Маунт и едно на Томори. Още преди началото на първенството Франк Лампард можеше да каже, че добре познава качествата на Мейсън Маунт и Фикайо Томори. Двамата играха под ръководството му за Дарби Каунти през миналия сезон в Чемпиъншип. Тогава „овните“ стигнаха до финалния мач за промоция във Висшата лига, но загубиха с 1:2 от Астън Вила с Тами Ейбрахам в състава си. (На снимката вляво Томори и Ейбрахам в момент от мача на "Уембли"). Трябва да се отбележи, че във възрастта между шест и осем години, когато се развиват началните футболни умения във всеки талант, Томори, Маунт и Ейбрахам са под ръководството на уважавания в цяла Англия специалист Джо Едуардс, който в момента е асистент на Франк Лампард.

Тами Ейбрахам, който учи бизнес администрация в университет, дебютира за Челси още през пролетта на 2016 г. Гуус Хидинк дава шанс на 19-годишния нападател, когото е забелязал в мачовете на младежката формация. През сезон 2015/16 г. Ейбрахам изиграва само два мача за „сините“ във Висшата лига. Следват престои под наем в Бристъл Сити, Суонзи и Астън Вила. За „червеношийките“ от Бристъл вкарва 23 гола в 41 мача, а след това започва ударно и за „лебедите“, където се разписва четири пъти до 14 октомври. Това прави впечатление и младокът е извикан в националния отбор на Англия за контролите с Германия и Бразилия. Дебютира в нулевото равенство с немците на 10 ноември 2017 г. Вече има три мача за „трите лъва“.

Съдбата на Мейсън Маунт е подобна. Силните изяви за младежите на Челси му осигуряват четиригодишен договор с клуба през лятото на 2017 г. Не успява да дебютира за първи отбор, тъй като веднага е пратен под наем в холандския Витес. В Ередивизи вкара 9 гола за 29 мача. Силният сезон направи впечатление на Гарет Саутгейт и халфът беше поканен да тренира с националния отбор на Англия преди Мондиал 2018. През миналия сезон беше преотстъпен в Дарби Каунти при Франк Лампард, а същевременно получи повиквателни за мачовете на „трите лъва“ с Испания и Хърватия от Лигата на нациите. Дебютира за Англия на 7 септември 2019 г. при домакинската победа с 4:0 над България в европейска квалификация. Освен това през 2017 г. става европейски шампион до 19 години

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Фикайо Томори не само е роден в една и съща година с Тами Ейбрахам (1997 г.), но и двамата имат нигерийски корени. Освен това също дебютира в първия отбор на Челси под ръководството на Гуус Хидинк през пролетта на 2016 г. Следват престои под наем в Брайтън, Хъл Сити и както вече стана дума в Дарби Каунти. Защитникът дълго време избира за кой национален отбор да играе – Нигерия, Англия или Канада (роден е в Калгари). През 2016 г. записва три мача за представителния тим на „кленовите листа“ под 20 години. След това обаче започва да играе за младежки формации на Англия до 19, 20 и 21 години. С 20-годишните става световен шампион през 2018 г. Все още чака дебюта си за мъжкия тим на „трите лъва“.

Калъм Хъдсън-Одой нашумя през последната година заради засиления интерес на Байерн през миналия сезон. От седемгодишен е част от Челси, а дебютира за мъжете през сезон 2017/18. Първо в Купата на Лигата, след това за ФА Къп, за да дойде и първият му мач от Висшата лига. На 31 януари 2018 г. влиза в игра като резерва при загубата с 0:3 от Борнемут. На 22 март 2019 г. дебютира за мъжкия национален отбор на Англия при 5:0 срещу Чехия. В този ден е на 18 години и 135 дни, с което чупи с 40 дни рекорда на Дънкан Едуард за най-млад играч, изиграл първия си мач за „трите лъва“ в официален мач. Едва преди месец (на 11 октомври) записа първия си двубой за представителния тим до 21 години при 1:1 със Словения.

Рийс Джоунс на шестгодишна възраст започва в Челси, а през март 2017 г. подписва професионален договор. През сезон 2017/18 като капитан извежда формацията на „сините“ до 18 години до спечелване на Младежката ФА Къп и е определен за Най-добър играч на академията през сезона. През лятото на 2018 г. е награден с нов четиригодишен професионален договор, а месец по-късно е пратен под наем в Уигън. За Латикс се представя много силно и дори вкарва три гола. Избран е за най-добър играч на отбора през шампионата и влиза в идеалния отбор на Чемпиъншип за сезона. На 25 септември 2019 г. дебютира за Челси и дори вкарва гол при победата със 7:1 над Гримзби за Купата на Лигата. На 5 ноември се превърна в най-младия играч, вкарал за „сините“ в Шампионската лига, след като реализира четвъртото попадение за тима си при драматичното домакинско равенство 4:4 с Аякс. С националния отбор до 19 г. е европейски шампион за 2017 г. Играл е още за Англия във възрастови групи до 18 и до 20 години. Все още чака дебюта си за отбора до 21 години и за мъжкия национален отбор.

На пресконференцията преди мача с Аякс капитанът на Челси Сесар Аспиликуета отдаде дължимото на тримата утвърдили се млади таланти на „сините“ - Ейбрахам, Томори и Маунт, но не пропусна да спомене Калъм Хъдсън-Одой и Рийс Джеймс.

„Тами, Мейсън и Фикайо са пример за млади играчи, които се преминали през всички стълби на клуба, за да стигнат до първия отбор. Те са сбъднали мечтите си, а сега имат пълното право да се целят в нещо още по-голямо. Не бива да забравяме, че този феномен може да продължи, тъй като имаме Хъдсън-Одой и Джеймс, които водят сериозна борба за място в титулярния състав. Те са гаранция за едно светло бъдеще за отбора“, обяви Аспиликуета, чувствайки заплахата за титулярното си място, която идва от Рийс Джеймс.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ