В 43-ия мач за този трофей “каталунците” се измъчиха тотално, след като губеха в резултата с 0:1 до 92-ата минута. Все пак възпитаниците на Хосеп Гуардиола, който в началото бе пуснал в игра абсолютно експериментален състав от резервни футболисти, успяха да обърнат развоя в даденото от съдията продължение на срещата и да спечелят трофея “Жоан Гампер”. В самото начало на мача гостите от Бока Хуниорс имаха повече възможности да стигнат първи до гола. В 23-ата минута Мартин Палермо бе изведен сам срещу вратаря на Барса Пинто, но пропусна изгодната възможност да се разпише. Постепенно инициативата бе взета от домакините и в 34-ата минута с далечен шут Серхио уцели напречната греда зад вратаря на аржентинците. Малко преди края на първото полувреме пък исландският нападател на Барса Гудьонсен изскочи на изгодна позиция в наказателното поле на противника, но ударът му мина над вратата. След почивката Барса продължи да владее повече топката, но и Бока Хуниорс не отстъпваше по създаването на добри голови положения. В 57-ата минута Виатри Варгас със задна ножица прати топката в напречната греда. В 74-ата минута обаче Варгас бе по-точен и откри резултата – 1:0 за Бока. След гола Барселона изпадна в нокдаун, но аржентинците не успяха да отбележат втори гол и да решат мача в своя полза. В заключителните 10 минути домакините отново взеха инициативата и натиснаха своя съперник. В 84-ата минута Иниеста остана сам срещу вратата, която бе на не повече от 3 метра разстояние, но прати коженото кълбо високо над гредата. Стигна се до 92-ата минута, когато капитанът на “каталунците” Карлес Пуйол с глава след корнер изравни за 1:1. В ответната атака Кардосо от Бока излезе сам срещу стража на Барса Пинто, но стреля в краката му. В последната пета минута на даденото продължение камерунският национал Самуел Ето’о вкара за 2:1 и взриви трибуните на “Ноу Камп”. За пети път Бока Хуниорс играе за трофея “Жоан Гампер”, но досега не го е печелил.

Барселона – Бока Хуниорс 2:1

0:1 Виатри (73), 1:1 Пуйол (92), 2:1 Ето*о (95)

Барселона: Пинто - Корколес (46 Пуйол), Пике, Маркес (46 Абидал), Силвиньо (46 Жефрен), Туре Яя (75 Кейта), Серхио Бускетс (62 Виктор Васкес),  Гудьонсен (62  Иниеста), Хлеб (62 Шави), Боян (62 Ето*о), Анри (46 Педро)

Бока Хуниорс: Каранта, Ибара, Касерес, Палета, Морел, Датола (66 Кардосо), Баталиа, Ноир, Грасин. Кастроман, Палермо. /БЛИЦ