Босненските футболисти, които бойкотираха националния тим в знак на протест срещу местната футболна федерация, почти изцяло се съгласиха да играя в контролната среща с България, заяви новият селекционер на тима Мирослав Блажевич.
Чиро, който изведе Хърватия до третото място на Мондиал’98, е повикал 25 играчи за мача на 20 август. Това ще бъде първият му двубой начело на тима, след като през миналия месец наследи уволнения през май Мехо Кодро.
“Очаквам всеки играч от списъка да уважи моята покана. Това е контролен мач, но за мен той е много важен, заяви роденият в Босна хърватин. – Гарантирам, че ще се подготвим за тази среща по същия начин, както ще го правим за квалификациите за Мондиал 2010.”
Списъкът с играчи, които се завръщат в тима, съдържа имената на Емир Спахич (Локомотив Москва), Бранимир Баич (Кобленц), Елвир Рахимич (ЦСКА Москва), Звиездан Мисимович (Волфсбург), Мирко Хъргович (Динамо Загреб) и Саша Папач (Глазгоу Рейнджърс). Блажевич подчерта, че има вероятност някои футболисти да не се появяват заради неясни причини. Той обяви, че вратарят Кенан Хасагич е единственият, който е отказал разговор с него.
Поне 8 бяха играчите, които бойкотираха мачовете на националния тим на Босна и Херцеговина през миналата година, като искаха оставката на шефовете на федерацията и ги обвиняваха в некомпетентност и корупция. Футболистите обявиха, че съставът на федерацията е избран по етнически принцип, а не според професионални качества.
Бившият капитан на националния отбор Мехо Кодро бе уволнен след само 4 месеца на селекционерския пост, след като отказа да изведе тима в контролен мач срещу Иран, твърдейки, че не е уведомен за подобна среща. Изборът на 73-годишният Блажевич като треньор върна надеждите на феновете, че страната може да успее в квалификациите за Мондиал 2010. Хърватинът ще трябва да мотивира до краен предел своите играчи за предстоящата на 6 септември първа квалификационна среща от Група 5 срещу европейския шампион Испания. В групата са още Турция, Белгия, Естония и Армения./БЛИЦ
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА