ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

 ВСИЧКО ПО ТЕМАТА СЪС СИЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ >

Ганайският футболист на Хатайспор Кристиан Атсу и още няколко футболисти и лица от тима бяха затрупани под отломките на сграда след силните земетресения в понеделник сутрин в Югоизточна Турция, а за случващото се с него последваха различни информации.

Първоначално португалското издание "А Бола" съобщи, че футболистът е бил открит и откаран в болница, тъй като е наранил десния си крак и е имал трудно дишане, но по-късно неговият съотборник Керем Алъджъ опроверга тази информация.

"Танер Савут и Кристиан Ацу са под развалините. Имаме нужда от помощ възможно най-скоро", написа Алъджъ в профила си в „Instagram“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В същото време ганайският журналист Садик Адамс пък съобщи, че държи връзка с мениджърския екип на бившия футболист на Челси и Нюкасъл, който бил открит под руините и хоспитализиран.

Засега липсва официална информация, която да потвърди едната или другата версия за случващото се.

Бившият ганайски национал, играл в Порто, Челси, Евертън, Малага и Нюкасъл, е бил на деветия етаж на жилищен блок, когато две земетресения разтърсиха Турция и Сирия днес, опустошили най-малко 12 града и убили над 2000 души.

Спасители отчаяно се опитваха да намерят 31-годишната футболна звезда след трусовете. Атсу и спортният директор на Хатайспор Танер Савут бяха съобщени за изчезнали под развалините в домовете си.

Атсу, който има три деца със съпругата си Мари-Клер, играе за Хатайспор, към който се присъедини миналото лято, а миналата събота вкара дълбоко в добавеното време и осигури победата на тима с 1:0 над Касъмпаша. Земетресението удари силно Кахраманмараш, където е базиран Хатайспор.

Други футболисти, включително Онур Ергюн и Бурак Оксуз, също бяха спасени след инцидента. Други двама съотборници на Атсу - Рубен Рибейро и Зе Луис, също са в безопасност, а Керим Алъджъ успя да се освободи от развалините.

Изглежда, че във въпросната сграда са били настанени играчи и от други спортни клубове към Хатайспор, защото в неизвестност освен спортният директор Танер Савут е и хандбалистът Джемал Кютая, който е национал на Турция. С него е била и бременната му съпруга, твърдят местни хора в социалните мрежи.

Масивният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер - един от най-големите от 100 години насам, беше последван часове по-късно от друг огромен трус с магнитуд 7,5. Обезумели оцелели използваха голи ръце, за да копаят в развалините на сравнените със земята домове и бяха заснети да дърпат деца на безопасно място сред сцени на пълно разрушение.

Земетресенията предизвикаха предупреждения за цунами по средиземноморските брегове в Гърция, Кипър и Италия, а трусовете се усетиха чак в Египет и Иран. До късния следобед потвърденият брой на жертвите беше над 2300 - но Геоложкият институт на САЩ предупреди, че може да надхвърли 10 000, когато спасителите достигнат най-тежко засегнатите райони.

Северна Сирия също беше опустошена от земетресенията, които накараха сградите да се разклатят силно една до друга. Това е едно от най-лошите бедствия в регион, който е податлив на катастрофални земетресения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК