Един германски национал впечатли феновете на футбола при победата на тима на Йоахим Льов с 4:2 над европейския шампион Португалия в мач от група „F“ на Евро 2020. Левият халф-бек на „маншафта“ Робин Госенс се отличи с гол и асистенция за успеха, а в началото на мача негово попадение беше отменено заради засада на Серж Гнабри. След това пък не успя да настигне Кристиано Роналдо и да предотврати гол, с който португалците откриха резултата.

Преди началото на мача самият Госенс беше неизвестен на широката футболна общественост, тъй като никога през кариерата си не е играл за голям футболен клуб. Още повече, че никога не е бил част от школата на известен отбор и дори не е бил част от професионален германски тим.

Госенс е роден на 5 юли 1994 г. край бреговете на река Рейн в град Емерих ам Райн от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Майка му е германка, а баща му е нидерландец. Шестгодишен започва да играе футбол в малкия клуб Фортуна Елтен. След това преминава през школите на Бохолт и Реде. Изкарва и проби в Борусия (Дортмунд), но е отхвърлен като играч без големи футболни перспективи.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Това не е учудващо, тъй като често се отдавал на пиянски купони със своите приятели и сутрин отивал на тренировки с махмурлук и мирис на алкохол по себе си. От друга страна самият Госенс е фен на кръвния враг на „жълто-черните“ - Шалке 04. На 18-годишна възраст съдбата му се усмихва. Участва в мач, на който присъства скаут на нидерландския Витес. Пратеникът на тима от Арнем е на трибуните заради друг футболист, но остава изненадан от качествата на Госенс по левия фланг.

Робин тъкмо е завършил училище и започнал курсове за полицай, когато пристига поканата на Витес. Под натиска на майка си първо завършва курсовете, тъй като бъдещето му като футболист не е сигурно, а освен това става дума за дублиращия тим на нидерландския клуб. Освен това детската мечта на Робин Госенс е да стане полицай. Служител на реда е бил дядо му, който често е качвал внука си в служебната кола и е поставял своята фуражка на главата на малчугана.

В един мач на дубъла на Витес изявите на левия халф-бек са харесани от треньора на първия тим Петер Бос. Така Госенс често се появява на тренировките на представителния отбор на клуба от Арнем. Вместо обаче да стане част от първия тим на Витес, германецът е пратен под наем в Дордрехт, с който успява да спечели промоция за Ередивизи. Следва трансфер в елитния Хераклес, с който дори стига до участие до евротурнирите. През 2017 г. е харесан от Аталанта и приказката за Робин Госенс наистина започва. Клубът от Бергамо го купува за 900 000 евро, а той се превръща във важен играч за тима.

„Мисля, че всичко се промени в момента, в който получих правилния шанс. Оттогава работя усилено. Просто осъзнах, че за да бъда истински професионалист трябва да наваксам всичко, което не съм успял да науча заради факта, че никога не съм бил част от елитна футболна школа“, признава Госенс.

Той често води беседи с треньора Джан Пиер Гасперини и обсъждат какви са най-добрите възможности за изява при известната вече схема на игра 3-4-3, която използват в Аталанта. Това е постройката, която най-добре пасва на стила на игра на Робин Госенс, тъй като му отваря много пространства за изява по крилото.

Английските анализатори биха описали стила му като модерно ляво крило, но със значителен принос и в защита. В Германия има значително по-точно определение – Schienenspieler, което буквално означава релсов играч. Зад това определение обаче се крие умението на футболиста да бяга неуморно напред-назад по фланга. Това е все едно влак да се движи непрекъснато по релсите си в едната посока и след това да се връща обратно.

С Аталанта стига до участие в Шампионската лига, но въпреки успехите на тима от Бергамо, Робин Госенс си остава неизвестен. Не само за феновете, но и за играчите на съперника. Така след един мач от Серия „А“ германецът се приближава до Кристиано Роналдо, за да му поиска размяна на фланелките. Португалецът пренебрежително отказва: „Ти пък кой си?“.

Е, след мача между Германия и Португалия от Евро 2020, петкратният носител на „Златната топка“ вече със сигурност знае кой е Робин Госенс. Само, че този път германецът не иска фланелката на португалската звезда: „Не поисках размяна, тъй като исках да се насладя на победата и на прекрасната вечер.“

На 25 август 2020 г. Робин Госенс получава първата си покана за националния отбор на Германия, а на 3 септември дебютира в мача от Лигата на нациите срещу Испания (1:1). Малко преди началото на Евро 2020 бележи и първия си гол за „маншафта“. Разписва се при успеха със 7:1 над Латвия в контрола.

За силното му представяне в националния отбор помага и решението на селекционера Йоахим Льов да започне да залага на схемата 3-4-3, която се оказа изключително успешна в европейския футбол и Челси спечели Шампионската лига именно с тази постройка.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ