ФИФА разследва Манчестър Сити за 475 000 пауда (600 000 евро), твърди “Дейли Мейл”. От световната футболна централа потвърдиха, че има заведен иск към клуба на Мартин Петров и Валери Божинов от страна на Шахтьор (Донецк) за дължима супа по трансфера на бразилския плеймейкър Елано през миналото лято.
Парите са т. нар. “солидарно заплащане” към европейските трансфери. Обикновено това се равнява на 5% от сумата, в случая 9,5 млн. паунда, които се разпределят между клубовете спомогнали за развитието на футболиста като юноша. От Шахтьор твърдят, че “гражданите” бавят изплащането на сумата и сега това ще бъде проверено от ФИФА.
“Можем да потвърдим, че Шахтьор подаде жалба и ние разследваме случая, заяви говорителят на световната футболна централа. – До изясняването на всички подробности по материята, ние не можем да направим каквито и да е коментари.”
Това разследване е поредният удар по Манчестър Сити, чиито основи и без това са разтърсени заради финансовите проблеми, които изпитва собственикът на клуба Таксин Шинаватра.
Освен това “гражданите” закъсняват с шест дни за изплащането на втората от трите вноски за изплащането на Елано към Шахтьор (Донецк). Сити разсрочи плащането си в рамките на три години за осемте играчи, които клубът привлече през миналата лято под ръководството на Свен Йоран Ериксон. Сред тези футболисти са и българските национали Мартин Петров и Валери Божинов. Според източници от Украйна от английския клуб са обещали на Шахтьор тази сума да бъде преведена в близките няколко дни./БЛИЦ