Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина само една седмица преди да навърши 70 години на 1 февруари.

Грандът Порто обяви новината за кончината на клубната си легенда, но не посочи причината за смъртта на знаменития централен защитник.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Лима Перейра започва кариерата си във Варзим през 1971 г. и през сезон 1975/76 с клуба печели промоция за португалския футболен елит. През 1978 г. прави трансфер в Порто, където остава в продължение на 11 години. На 37 години напуска, за да приключи с футбола като играч на Мая през 1991 г. След края на кариерата се завръща в Порто, за да работи за школата.

Като играч на „драконите“ печели пет шампионски титли, два пъти триумфира с националната купа и четири пъти взима Суперкупата на Португалия. През 1987 г. със „синьо-белите“ печели КЕШ, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.

През 1984 г. играе финал за КНК, но Порто отстъпва на Ювентус с 1:2. Само месец по-късно с националния отбор на Португалия достига до полуфиналите на европейското първенство във Франция, като в битката за място на финала „петлите“ печелят след продължения. Лима Перейра има общо 20 мача за „мореплавателите“, като четири от тях са изиграни именно на Евро`84.