Футболните фенове и специалистите от години се оплакват, че в Бундеслигата няма конкуренция. Байерн е шампион в над 90% от случаите, а най-големият му конкурент е Борусия (Дортмунд). Точно 10 години изминаха от времето, когато за последно беше разбит двуполюсният модел и Волфсбург спечели титлата.

През този сезон обаче битката в германския шампионат е изключително оспорвана. За първи път от 1995 г. след въвеждането на правилото за три точки при победа първите девет отбора в класирането са събрани в разлика от две точки след осем изиграни кръга. Това означава, че за момента точно половината отбори в Бундеслигата са замесени в битката за титлата.

Разликата можеше да бъде и три точки, ако Шалке беше спечелил гостуването си на Хофенхайм в неделя (0:2). В такъв случай „кралскосините“ щяха да оглавят класирането със 17 точки, а в момента са седми с 14. Тимът от Гелзенкирхен във втори пореден кръг пропуска шанса да излезе начело. Преди две седмици Шалке щеше да стори това при успех над Кьолн, но вместо това допусна изравнителен гол на Йонас Хектор за 1:1 в добавеното време. „Кралскосините“ не са били на първото място в първенството от 28 кръг на сезон 2009/10 под ръководството на Феликс Магат.

В момента начело в класирането на германския елит е Борусия (Мьонхенгладбах), въпреки че в събота беше допусната загуба с 0:1 от Борусия (Дортмунд). „Жребчетата“ са с 16 точки, на две повече от Байер (Леверкузен), който е девети. Мнозина се вълнуват и радват заради появилата се конкуренция в първенството, което поне за момента е изключително трудно за прогнозиране.

Причината за това е колебливото представяне на двата гранда Байерн и Борусия (Дортмунд). Баварците и „жълто-черните“ имат само по една загуба от началото на сезона, но пък те бяха срещу отбори, които преди това бяха в криза. Байерн отстъпи преди две седмици на Хофенхайм, който беше на две точки над дъното. В третия кръг тимът от Дортмунд загуби от новака Унион, което беше историческа първа победа за тима от стадион „Старото лесничейство“ в Бундеслигата.

Освен това дортмундци направиха серия от три поредни равенства с резултат 2:2 преди победата на Борусия (Мьонхенгладбах) в събота с 1:0. Заради това тимът на Люсиен Фавър е четвърти с по-лоша голова разлика от Байерн, вместо е доста по-напред от най-големия си конкурент. Мнозина видяха в колебанията на „жълто-черните“ единствено и само липсата на шампионски манталитет.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Мюнхенци от своя страна са изключително нестабилни в защита. За осем кръга баварците са допуснали 10 гола. Само за сравнение през сезон 2012/13, когато беше спечелен требъл под ръководството на Юп Хайнкес, грандът от Мюнхен беше получил 18 попадения за целия сезон от 38 кръга. Въпреки това нито един съперник не успява докрай да се възползва от слабостите на шампионите. Именно това за момента крепи Нико Ковач на треньорския пост, макар че след равенството с Аугсбург (2:2) в събота в социалните мрежи все повече се появяват публикации с хаштаг #KovacOut, а босът Ули Хьонес влетя бесен в съблекалнята. Феновете недоволстват, че Ковач поставя играчи на нехарактерни позиции и от това страда представянето на отбора.

Други пък гледат много разтревожено на ситуацията в класирането. На всичко е ясно, че засилената конкуренция в класирането се дължи най-вече на слабите изяви на Байерн и Борусия (Дортмунд), а не на повишените възможности на останалите отбори. Все пак никой от другите не извършва трансфери, които да са достатъчни да направят толкова значима разлика. Това означава едно, че малката разлика се дължи на спад в качеството на първенството, а не в увеличаване на конкуренцията.

За ниското ниво на Бундеслигата свидетелстват и резултатите на германските отбори в евротурнирите, където само Байерн и Борусия (Дортмунд) се представят подобаващо, а донякъде и Айнтрахт (Франкфурт). Другите се издъниха срещу отбори, които би трябвало да са по-слаби или поне на преодолимо ниво. Байер (Леверкузен) загуби у дома от Локомотив (Москва), РазенБалшпорт (Лайпциг) отстъпи като домакин на Олимпик (Лион), а Волфсбург направи 1:1 със Сент Етиен. Най-плачевни са резултатите на временния водач в Бундеслигата Борусия (Мьонхенгладбах), който загуби катастрофално от австрийския ВАК (0:4) и направи равенство 1:1 с Истанбул Башакшехир.

Сега предстои отново седмица на мачове в евротурнирите. След това има кръг от първенството през уикенда, който ще предостави на Шалке 04 трета възможност да оглави класирането. Това обаче няма да е лесно, тъй като в събота в Гелзенкирхен е областното дерби срещу Борусия (Дортмунд), а освен това всичко зависи от останалите резултати. Битки в челото на класирането представляват и предстоящите сблъсъци Борусия (Мьонхенгладбах) – Айнтрахт (Франкфурт) и Фрайбург – РазенБалшпорт (Лайпциг). Байерн пък приема мотивирания новак Унион (Берлин), който в събота победи Фрайбург с 2:0 за втория си успех в елита. Това означава, че няма да е изненада, ако след деветия кръг баварците както винаги отново се окажат на върха на класирането.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

БУНДЕСЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ