Байер (Леверкузен) гостува на Рома в първи полуфинал на Лига Европа. Мачът на "Стадио Олимпико" в Рим започва в 20:00 часа. Това е едва третият случай в историята на европейските участия на „аспирините“, в които клубът от Леверкузен стига до финалната четворка на турнир под егидата на УЕФА. В предишните два случая тимът от „БайАрена“ винаги се класира за финала. През 1988 г. Байер печели единствения си евротрофей след успех с дузпи над Еспаньол във финала на Купата на УЕФА. През 2002 г. „аспирините“ губят с 1:2 от Реал (Мадрид) в Глазгоу, а Димитър Бербатов взима участие в мача.

Днес предстои пети мач в Европа между Рома и Байер (Леверкузен) и до момента балансът е равен – по една победа за двата тима и две равенства. И четирите срещи са от груповата фаза на Шампионската лига. БЛИЦ ще обърне внимание на мачовете, в които има българско участие, а именно срещите от сезон 2004/05. На 19 октомври 2004 г. резултатът на „БайАрена“ е 3:1 в полза на домакините, а Димитър Бербатов си вкарва автогол. Бербо се реваншира в ответния мач. На 3 ноември 2004 г. той бележи впечатляващ гол за крайното 1:1.

В 26-ата минута на мача в Леверкузен Франческо Тоти изпълнява фаул, стреляйки с нисък удар към вратата на Ханс-Йорг Бут. Топката обаче се отклонява в петата на левия крак на Бербатов и влиза в мрежата. Попадението е записано като автогол на българския нападател. Рома повежда с 1:0, но впоследствие германците правят пълен обрат и печелят с 3:1. Любопитното е, че този двубой е 30-и за Димитър Бербатов в европейските клубни турнири.

След две седмици, на "Стадио Олимпико" в Рим, двата тима играят при закрити врата заради наказание, което УЕФА налага на италианския клуб. Затова само малцина по трибуните, но милиони пред телевизионните екрани, стават свидетели на попадението на Берба. Гол, но не какъв да е. Попадението е уникат, какъвто рядко се вижда по европейските терени.

В 82-ата минута българинът, пласиран в лявата половина на наказателното поле и с гръб към вратата, получава пас от Марко Бабич. Българинът вдига топката във въздуха и финтира с тяло гръцкия бранител Траянос Делас. След това прехвърля елегантно вратаря Карло Дзоти, за да прати топката в далечния горен ъгъл.

Това дава повод на германския телевизионен коментатор да възкликне: „Господи, какъв Бербатов, какъв гол!”. Винченцо Монтела изравнява за Рома във втората минута на добавеното време. В крайна сметка Байер (Леверкузен) финишира на първо място в групата, но през пролетта на 2005 г. отпада на осминафиналите от бъдещия носител на трофея Ливърпул.

11 години по-късно „вълците“ и „аспините“ също се срещат в групите на Шампионската лига. Първият мач на 20 октомври 2015 г. в Германия завършва при резултат 4:4, а на 4 ноември италианският тим печели у дома с 3:2.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!

АВТОГОЛЪТ НА БЕРБАТОВ

 

ФЕНОМЕНАЛНИЯТ ГОЛ НА БЕРБО