Атлетик (Билбао) победи драматично Барселона с 3:2 след продължения и спечели Суперкупата на Испания за трети път. Каталунците на два пъти повеждаха на стадиона в Севиля с голове на Антиан Гризман (40, 77), но изтърваваха аванса си, но баските изравняваха чрез Оскар де Маркос (42) и Асиер Виялибре (90) в самия край. След това Иняки Уилямс (93) вкара много красив гол и донесе трофея на „лъвовете“, които на полуфиналите елиминираха и другия испански колос Реал (Мадрид) след 2:1 в Малага. В 120-ата минута възстановилият се след травма Лионел Меси получи червен картон за първи път с екипа на каталунците и въобще в клубния футбол.

Първото полувреме бе равностойно и двата тима си размениха по един гол. В 27-ата минута Капа отправи опасен шут към вратата на Тер Щеген, но германският вратар на Барса се намеси и изби в корнер. Десетина минути по-късно Меси шутира на сантиметри над напречната греда. В ответната атака Раул Гарсия засече с глава много неудобна топка в наказателното поле и не намери целта.

В 40-ата минута Меси намери Алба, който подаде към непокрития Антоан Гризман в наказателното поле и французинът вкара осмия си гол за сезона, давайки преднина на каталунците. Радостта им бе кратка, тъй като две минути по-късно защитата им проспа центриране на Иняки Уилямс, който асистира на Оскар де Маркос, реализирал за 1:1.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Меси с опита на два пъти да застраши противниковата врата след почивката, но не успя да намери очертанията. В 57-ата минута Раул Гарсия отбеляза с глава за баските при центриране на Муниаин от свободен удар, но след преразглеждане на ситуацията с ВАР голът не бе зачетен заради тънка засада.

В 77-ата минута Алба направи двойно подаване с Дембеле и центрира, а Антоан Гризман отново даде преднина на Барселона, засичайки топката отблизо за 2:1.

Каталунците се виждаха победители и с трофея, но в последната 90-а минута Асиер Виялибре засече центриране на Муниаин от пряк свободен удар и изравни за 2:2, пращайки мача в продължения. Само три минути след началото на първото от тях Иняки Уилямс реализира красив гол с удар от границата на наказателното поле и даде аванс на „лъвовете“ за първи път от началото на срещата.

В 105-ата минута Нунес пробва да чукне с глезен към далечната греда след центриране отляво, но не успя да нацели топката. Пет минути след това Весга бе близо до автогол след центриране в наказателното поле, а в 112-ата минута той и Нунес се сблъскаха пред вратата на Тер Щеген и не можаха да отправят точен удар с глава, с който да решат мача. До края играчите на Роналд Куман натиснаха в търсене на изравнителен гол, но така и не успяха да го реализират.

В 120-ата минута Лионел Меси си изпусна нервите при атака на Барселона и повали противник без топка, а след преглеждането на положението с ВАР съдията изгони аржентинеца с директен червен картон.

В крайна сметка Атлетик (Билбао) ликува с трофея за трети път след 1984-a и 2015-a година.

Барселона - Атлетик (Билбао) 2:3 след продължения
1:0 Антоан Гризман (40), 1:1 Оскар Де Маркос (42), 2:1 Антоан Гризман (77), 2:2 Асиер Виялибре (90), 2:3 Иняки Уилямс (93)

Барселона: Тер Щеген, Дест (46 - Мингеса), Араухо, Лангле (106 - Трингао), Алба, Де Йонг, Бускетс (97 - Пуч), Педри (88 - Пянич), Дембеле (88 - Брейтуейт), Гризман, Меси
Треньор: Роналд Куман

Атлетик (Билбао): Симон, Баленсиага (83-Лекуе), Мартинес (95 - Нунес), Алварес, Капа (81 - Беренгер), Муниаин, Венседор (81 - Весга), Дани Гарсия, Де Маркос, Гарсия (83 - Виялибре), Уилямс (105 - Морсийо)
Треньор: Марселиньо Торал

Севиля, стадион "Ла Картуха"
Съдия: Хесус Хил
Жълти картони: Лангле и Алба (Барселона); Дани Гарсия, Виялибре и Мирсийо (Атлетик Билбао)
Червен картон: Лионел Меси, 120-а минута (Барселона)