Барселона спечели с 2:1 при визитата си на втородивизионния Райо Валекано в Мадрид и продължи към 1/4-финалите в турнира за Купата на Краля. За разлика от миналия кръг, в който каталунците играха продължения при успеха с 2:0 срещу Корнея, този път си спестиха това.  Меси се завърна в състава на гостите след изтърпяно наказание и постави клубен рекорд по брой мачове в турнира - 76. След него със 75 срещи с екипа на Барса остава Хосеп Самитиер.

През първата част гостите имаха превъзходство, но в 20-ата минута Френки де Йонг прати топката в напречната греда, а след това завърналият се след изтърпяно наказание Лионел Меси шутира в ръцете на вратаря. Малко след половин час игра Тринкао беше изведен по дясното крило и вместо да върне към свободния Меси, той реши да се пробва сам от малък ъгъл. Димитриевски спаси, а при опита за добавка на Рики Пуч топката срещна гредата след рикошет.

Три минути след почивката Лионел Меси шутира от пряк свободен удар и Барселона удари трета греда в мача. В 63-ата минута „пчеличките“ изненадващо поведоха. Стражът на гостите Нето не се намеси добре при центриране отдясно и Франсиско Гарсия вкара на празна врата.

Топката се озова и във вратата на мадридския тим само две минути след това, но попадението на Френки де Йонг не беше признато заради тънка засада при паса на Меси. В 69-ата минута обаче Барса изравни с гол на Меси, а подаването бе на Антоан Гризман.

В 80-ата минута Френки де Йонг се озова на изгодна позиция и след пас на Жорди Алба направи пълния обрат. В добавеното време Меси се подигра с цялата защита и вратаря на Райо Валекано, но ъгълът стана прекалено малък и аржентинецът опъна мрежата, но от външната част.

По-рано в друга среща от 1/8-финалите Севиля разби Валенсия с 3:0 и също продължава напред. Головете за андалусци вкараха Люк де Йонг (20, 33) и Иван Ракитич (38) още през първото полувреме.

Райо Валекано - Барселона 1:2
1:0 Франсиско Гарсия (63), 1:1 Лионел Меси (69), 1:2 Френки де Йонг (80)