Барселона се наложи с 4:0 срещу Виляреал в мач от третия кръг на Ла Лига. Каталунците имаха по-дълга почивка заради участието в Шампионската лига и пропуснаха първите два кръга на първенството в Испания. С домакинството на Виляреал беше поставено началото на ерата на Роналд Куман като наставник на Барса.

За каталунците с капитанската лента излезе Лионел Меси, който това лято беше близо до напускане, но в крайна сметка остана на "Камп Ноу" за още една година. 

Аржентинецът се разписа във вратата на Виляреал, а много силно игра големият талант Ансу Фати. 17-годишният юноша на Барса блесна с два гола в началото на срещата. Фати откри резултата в 15-ата минута, а в 19-ата удвои - 2:0. След това спечели и дузпата за третото попадение, реализирано от Меси в 35-ата минута. В края на първото полувреме Пау Торес от състава на Виляреал си вкара автогол.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След като се освободи от Луис Суарес, Артуро Видал и Иван Ракитич, Куман промени и схемата на игра на 4-2-3-1. Меси беше централен нападател с Филипе Коутиньо зад гърба му. Фати и Антоан Гризман атакуваха по крилата. Нето беше на вратата, защото Марк-Андре тер Стеген лекува контузия. 

Играчите на Виляреал имаха шанс в началото на мача, когато организираха опасна атака в 13-ата минута, но Серхио Бускетс се намеси решително. Две минути след това Барса поведе. Жорди Алба получи извеждащ пас зад гърба на отбраната на гостите, подаде към Ансу Фати, който отбеляза със силен изстрел на безпомощния Серхио Асенхо - 1:0. 

В 19-ата отново 17-годишният талант блесна. Филипе Коутиньо пусна отличен пас към Фати, който бе сам срещу Асенхо и вкара топката в долния му десен ъгъл за 2:0.

Съдията Гийермо Куадра отсъди дузпа за каталунците в 34-ата минута за нарушение на Марио Гаспар срещу Фати. Меси демонстрира точния си мерник от бялата точка и се стигна до класическата преднина за тима на Куман - 3:0. 

Малко преди почивката Коутиньо пропусна да вкара. В 45-ата каталунците организираха контраатака, Меси пусна извеждащ пас към Серхио Бускетс, а Пау Торес в опита да го пресече си отбеляза автогол - 4:0. 

След почивката Барса имаше по-малко ситуации. В 55-ата минута пък Жерар Морено вкара за Виляреал, но попадението правилно не бе зачетено заради засада. След това на два пъти Меси се размина с гола. 

Миралем Пянич и Тринкао направиха официален дебют за Барселона, след като се появиха в игра в 78-ата минута на местата на Серхио Бускетс и Антоан Гризман.

Тринкао отправи хубав удар в 86-ата минута, но Асенхо спаси и не му позволи да вкара. След това стражът на гостите за пореден път отчая Меси с отлична намеса. 

В заключителните секунди Еступинян oт Виляреал получи отлично извеждащо подаване и се озова сам срещу Нето, но не стреля, а реши да подава и сгреши. 

Така Барса започна сезона в Ла Лига с изразителна победа в официалния дебют на Роналд Куман. Следващият мач на Меси и съотборниците му е гостуване на Селта в четвъртък (1 октомври).

БАРСЕЛОНА - ВИЛЯРЕАЛ 4:0
1:0 Ансу Фати (15), 2:0 Ансу Фати (19), 3:0 Лионел Меси (35-дузпа), 4:0  Пау Торес (45-автогол)

Барселона: Нето, Роберто, Пике, Лангле, Алба, Бускетс, Де Йонг, Меси, Коутиньо, Фати, Гризман
Резерви: Тенас, Аленя, Пянич, Дембеле, Рафиня, Педри, Тринкао, Фирпо, Пеня, Пуч, Араухо
Треньор: Роналд Куман

Виляреал: Асенхо, Гаспар, Албиол, Торес, Еступинан, Чуквуезе, Парехо, Коклен, Гомес, Морено, Алкасер
Резерви: Рули, Ибора, Фунес Мори, Бака, Трихерос, Кубо, Коща, Ланчи, Баеня, Нино
Треньор: Унай Емери

КЛАСИРАНЕТО В ЛА ЛИГА